Wat zijn indextrackers
Om te weten wat indextrackers zijn is het ook belangrijk om wat meer te weten over een index op zich. Een index zelf bepaalt voor een groot deel de voordelen die indextrackers hebben. Ik leg uit wat een indextracker is. Maar vergeet zeker niet ook het onderste deel over de voordelen te lezen.
Wat een indextracker doet
Een indextracker heeft maar 1 doel en dat is precies de onderliggende index volgen. Een indextracker zal de onderliggende index niet verslaan. Een indextracker mag ook niet veel slechter presteren dan de index. Je kunt dus eigenlijk zeggen dat je met een indextracker gewoon de index koopt en hem vanaf dat moment volgt bij iedere daling en stijging.
2 soorten indextrackers
Dit gaat er meer over hoe een aanbieder van indextrackers zijn product tot stand brengt. De simpelste manier is natuurlijk dat de aanbieder gewoon alle aandelen van de index koopt. Dit heet een fysieke indextracker.
Maar er zijn ook synthetische varianten waar men met derivaten een indextracker fabriceert. Ik heb een duidelijke voorkeur voor de fysieke want met derivaten hocus pocus loopt het nog wel eens fout af.
Toch ontkom ik er niet aan om vaak toch een synthetische ETF te kopen. Sommige markten zijn te moeilijk toegankelijk voor een fysieke ETF en bijvoorbeeld met grondstoffen is het lastig om die daadwerkelijk te kopen.
De voordelen van indextrackers en het beleggen hierin
Ik neem aan dat iedereen wel een beurs index kent zoals de AEX, DAX, Dow Jones, S&P enz. Onder een dergelijke index vallen een groep aandelen. Wel belangrijk is om te weten dat deze groep van aandelen in samenstelling nog wel eens veranderd en dat ieder aandeel meestal volgens een bepaalde weging in de index is opgenomen.
Om als voorbeeld de AEX te nemen daarin wegen aandelen als Shell (Kon. Olie) en Unilever veel zwaarder dan andere aandelen. Zo kan het dus gebeuren dat als 90% van de aandelen in het rood staan maar Shell en Unilever wat stijgen de AEX indextracker toch een plus laat zien (andersom helaas ook).
Ook worden indexen op gezette tijden aangepast. Het ene aandeel wordt eruit geknikkerd en een ander met gejubel binnengehaald. Iedere index heeft zijn eigen regeltjes en die worden ook nog wel eens aangepast dat is allemaal niet zo interessant. Het is wel belangrijk om te weten wat de gevolgen in de praktijk zijn.
Grote hoog dividend aandelen hebben vaak een grotere weging, losers worden gedumpt en potentiële winnaars worden binnengehaald. Dit is dus meteen de reden dat een indextracker het vaak beter doet dan een willekeurig plukje individuele aandelen.
De vraag of een index dan wel een getrouwe weergave is of een gemanipuleerde weergave doet er niet zo toe. Feit is dat het risico van indextrackers op langere termijn hierdoor lager is.
Hoe ik +21% jaarrendement kan maken. Klik hier
Bekijk mijn korte en lange termijn transacties. Klik hier