Beleggingsresultaten 2022

Beursman BV heeft 5 websites. Een ETF website, een goudmijnwebsite, een zilvermijnwebsite en 2 Engelstalige varianten van de ETF en de goudmijnwebsite.

Hieronder kunt u de resultaten over 2022 lezen. Het is voor het begrijpen van de resultaten belangrijk om te weten dat de goudmijn- en zilvermijnwebsite een totaal andere werkwijze van beleggen hebben dan de ETF website.

Werkwijze goudmijn- en zilvermijnwebsite:

Dit is buy and hold. Ik blijf altijd met het volledige bedrag in de mijnaandelen zitten. Ik belegde per website altijd in 7 zilvermijnaandelen en 12 goudmijnaandelen. Af en toe wissel ik van mijnaandeel. Met het bedrag van de verkoop van het ene aandeel koop ik direct het volgende mijnaandeel.

Klanten krijgen van die wisseling van mijnaandeel een e-mail. De resultaten van de goudmijn- en zilvermijnaandelen over 2022 zijn de resultaten van de portefeuille.

Werkwijze ETF website

Met de ETF website koop en verkoop ik telkens een ETF. Ik maak gebruik van de golfbewegingen in de grafiek. Na een daling kopen en na een stijging weer verkopen. Ik gebruik hiervoor 2 strategieën.

De korte termijn strategie waarbij ik binnen een maand een rendement van 5 tot 7% tracht te halen. En een lange termijn strategie waarmee ik tracht in ongeveer een jaar tijd een maximaal rendement te behalen.

Met de ETF website blijft er altijd geld langs de zijlijn staan. Het andere deel zit in de al aangekochte  ETF’s. De resultaten over 2022 zijn van gerealiseerde verkopen. Die posities staan dus niet meer open en de winsten staan in de boeken.

Resultaten 2022 ETF website lange termijn strategie:

12% Groep J: WisdomTree Copper ETF

0% Alle groepen: VanEck Ethereum ETN

Slechts 2 lange termijn verkopen. Dat is aanzienlijk minder dan andere jaren. De reden is dat ik de verwachting had dat beurzen in 2021 een top zouden zetten en er daarna in 2022 een bearmarkt zou volgen. Dat is ook uitgekomen.

2022 was geen jaar om grote winsten te maken. Het was een jaar om te trachten verliezen te voorkomen en hier en daar wat winst te pakken en dat is gelukt.

Die Ethereum ETN is iets waar ik normaal niet in beleg. Want ik beleg niet in crypto’s. De reden dat ik deze ETN kocht had te maken met de opkomst van NFT’s die veelal op die Ethereum techniek draaien.

Ik zag dat er een NFT hype aan het ontstaan was. Die stopte echter plots en de NFT verkopen begonnen te dalen.

Reden om meteen uit die Ethereum ETN te stappen. Voor de lange termijn strategie zonder winst of verlies. Maar voor de korte termijn strategie wel 7% winst.

Resultaten 2022 ETF website korte termijn strategie:

Totaal aantal korte termijn aankooptransacties: 18

Totaal aantal korte termijn verkooptransacties: 16

Gemiddeld rendement per transactie: +7%

Toelichting resultaten ETF website 2022:

Nadat beurzen in 2021 een top hadden gezet had ik de verwachting dat er in 2022 een bearmarkt zou volgen. Dat is uitgekomen. In een bullmarkt koop ik ETF’s tijdens een tijdelijke daling. In een bearmarkt doe ik dat niet.

Ten eerste is de kans op meteen een verdere daling dan altijd te groot. Ten tweede koop ik niet alleen voor de korte termijn strategie (gemiddeld 1 maand) maar ook gelijktijdig voor de lange termijn strategie (gemiddeld 1 jaar).

Beide seinen dienen dan op groen te staan. En tijdens een bearmarkt staat het sein voor de lange termijn strategie nooit op groen. Want zolang de bearmarkt voortduurt kunnen beurzen na een jaar nog lager staan.

Alle aankopen en verkopen op 1 na waren in de groepen J en K. Ik kan mij voorstellen dat veel klanten liever meer aankopen en ook in de andere groepen hadden gezien.

Maar ik kan beurzen of ETF’s nu eenmaal niet laten stijgen. Ik moet het doen met hoe de markt is. En het enige dat ik dan kan doen als ik een daling of bearmarkt verwacht is niet kopen. En dat is goed verlopen.

Ik ben zeer tevreden met de resultaten van de ETF website in 2022. Die ene lange termijn verkoop met 12% is misschien een beetje mager.

Maar 16 verkopen voor de korte termijn strategie met 7% winst is gewoon erg goed in een jaar waarin beurzen fors zijn gedaald. De ETF website heeft 2022 dan ook met een prachtig resultaat afgesloten.

Prachtig niet omdat er nu zoveel winst is behaald. Maar wel prachtig omdat bijna alle beleggers en ook onze concurrenten in 2022 fors verlies hebben gemaakt.

Resultaat goudmijnwebsite sinds 1-1-2019: + 231%

Resultaat goudmijnwebsite 2022: -33%

Sinds eind 2018 beleg ik in 7 goudmijnaandelen. Op 7 januari 2022 zijn er daar 5 bijgekomen en nu zijn het er 12. De resultaten van die 5 extra zijn vanaf 7 januari 2022.

De eerste 2 jaar maakte de goudmijnportefeuille winst. 2020 was met een winst van 412% een prachtjaar. In 2021 en ook 2022 een beperkt verlies.

Hoe het met de portefeuille verloopt is wel kenmerkend voor deze goudmijn- en goudzoekersbranche. De koersbewegingen kunnen fors zijn. De kunst is om tijdens mindere jaren de verliezen beperkt te houden en in een goed jaar de winsten te laten exploderen.

Dat is tot op heden goed gelukt en met een rendement van 231% in 4 jaar tijd gaat het dan ook nog heel erg goed. Toch kijk ik een beetje zuur terug naar 2022. Een verlies van 33% is aanzienlijk.

Nu was het een slecht beursjaar en beurzen, obligaties en crypto’s gingen in 2022 flink omlaag. Maar goud en zilver stegen in 2022 een beetje. Ik zat met goud en zilver dus goed en op het enige winnende paard.

En toch kreeg ik met de aandelen van goudmijnen en goudzoekers aanzienlijke verliezen voor de kiezen. Het had eigenlijk maar 1 oorzaak. De FED bleef maar aangeven dat de rente nog veel verder zou stijgen.

Dat was de reden dat Amerikaanse en Canadese beleggers het lieten afweten. De goudmijnbedrijven en goudzoekers waar ik in beleg zijn allemaal Amerikaanse of Canadese bedrijven. Die werden dus extra hard getroffen door die lage interesse vanuit de VS.

Want de rest van de wereld was wel positief over goud. Centrale banken kochten in 2022 voor een record aan goud. Gouden munten en baren waren niet aan te slepen en telkens uitverkocht.

Eind 2022 begon de FED wel bij te draaien naar minder renteverhogingen en dat zorgde ervoor dat goud en zilver het jaar in de plus afsloten. Maar voor die aandelen van goudmijnen en goudzoekers kwam dat een paar maanden te laat.

Nu is de koers van die aandelen 1 kant. De andere kant is hoe die bedrijven het zelf hebben gedaan. Dat was van redelijk tot gewoon erg goed. Daar lag het dus niet aan.

Resultaat zilvermijnwebsite sinds 7-6-2019: + 71%

Resultaat zilvermijnwebsite 2022: -19%

Sinds 7 juni 2019 beleg ik in zilvermijnaandelen en zilverzoekers. De eerste 2 jaar gaf dat mooie winsten met in 2020 een recordwinst van 104%. De laatste 2 jaar zowel in 2021 als in 2022 een verlies.

De portefeuille staat sinds het begin in juni 2019 echter nog steeds op een winst van 71%. Voor zilver verliep het jaar 2022 best bizar. Al in 2021 was er meer vraag naar zilver dan de mijnen hadden geproduceerd.

In 2022 is dat verschil tussen vraag en aanbod nog groter geworden. Eigenlijk uit het niks was er ook ineens een grote zilveropkoper. India kocht in 2022 zilver in de omvang van ongeveer 30% van de jaarproductie.

Dat zal er vooral mee te maken hebben dat India steeds meer een elektronicaproducent aan het worden is. Door de klimaatplannen en de hoge olieprijs is het elektrificeren van steeds meer producten (denk o.a. aan auto’s) in een stroomversnelling gekomen.

De vraag naar zilver is dus hard aan het toenemen. In 2022 konden de metaalbeurzen in Londen en de VS de extra vraag nog opvangen. Maar in die kluizen ligt inmiddels aanzienlijk minder zilver dan begin 2022.

Het is dus best bizar dat ondanks de sterk toenemende vraag naar zilver die al boven de productie ligt zilver gedurende 2022 erg laag heeft gestaan.

Ook zilver had veel last van de renteverhogingspraat van de FED. Onterecht want hier is toch echt sprake van een klassiek vraag (groter) en (lager) aanbod verhaal. Daar zou een rente hoe laag of hoog dan ook weinig invloed op moeten hebben.

Toen de FED eind 2022 naar minder renteverhogingen draaide sloot zilver het jaar nog positief af. Maar dit kwam te laat voor de meeste aandelen van zilvermijnen en zilverzoekers.

3 van de 7 wisten het jaar echter toch positief af te sluiten. Het beste aandeel steeg in 2022 met 43%.

Er was echter ook een forse tegenvaller. Een zilvermijnbedrijf kwam in financiële problemen. Begin 2023 heb ik dit aandeel gewisseld voor een zilverzoeker.

Ik blijf zeer positief over zilver en de aandelen van zilvermijnen en zilverzoekers. Zolang de vraag naar zilver groter is en blijft dan wat de mijnen produceren zal de zilverprijs blijven stijgen.