indextrackers vergelijken
Als ik een vergelijk maak tussen de verschillende indextrackers maak ik meer dan alleen een vergelijk tussen de verschillende indexen. Ik maak gebruik van verschillende criteria als ik de indextrackers met elkaar ga vergelijken. Ik heb ze hieronder op een rijtje gezet.
Indextrackers vergelijken op basis van valuta
Deze staat bovenaan want dit is veel belangrijker dan menigeen denkt. Indextrackers worden uiteraard weergegeven in een bepaalde valuta en dan kan een index wel mooi 10% stijgen maar wat heb ik eraan als de valuta 15% is gedaald t.o.v. de Euro.
Ik kijk dus altijd hoe sterk de valuta van een desbetreffende indextracker staat alvorens de index zelf te bekijken. Uiteraard kan een aansterkende vreemde valuta juist de winst versterken.
Indextrackers vergelijken op basis van land van herkomst
Ik heb het dan over het land waar de index is genoteerd. Aandelen en dus ook de indexen willen in bepaalde landen nog wel eens enorme onverwachte bewegingen maken. Vooral de opkomende economieën hebben vaak het fenomeen dat het allemaal wat te hard is gegaan waarna het tijdelijk helemaal inklapt.
Het land van herkomst bepaald dus ook deels hoe stabiel of onstabiel een index en daaraan gekoppelde indextracker is.
Indextrackers vergelijken op basis van de aanbieder
Ik heb een sterke voorkeur om indextrackers te kopen van de grotere en bekende aanbieders. Er komen steeds meer aanbieders van indextrackers en het wordt dus steeds belangrijker het kaf van het koren te scheiden. Ik ben risico mijdend en beleg daarom alleen in ETF en indextrackers.
Datzelfde risico mijdende gedrag pas ik toe als ik aanbieders van indextrackers selecteer. Dus voor mij geen: nieuwkomers, kleine spelers, onbekende aanbieders vanuit een of ander belastingparadijs eilandje enz.
Indextrackers vergelijken op basis van de onderliggende aandelen
Een index is eigenlijk niet meer dan een groepje aandelen. Het is dus heel belangrijk om te weten welke en wat voor soort aandelen er in een index zijn opgenomen.
Ik geef het voorbeeld van de VS. In de Dow Jones zijn maar relatief weinig bedrijven opgenomen maar het zijn allemaal giganten met vaak hoge dividend uitkeringen. De Dow is daardoor stabiel en beweegt maar weinig. In de S&P zijn daarentegen heel veel bedrijven opgenomen van allerlei pluimage en dat maakt de S&P een stuk beweeglijker.
De Nasdaq is erg speculatief en heeft een hoog jojo effect. Dit komt omdat er in de Nasdaq veel jonge bedrijven zitten veelal gericht op nieuwe technologie of internet. Veel bedrijven in de Nasdaq groeien snel of gaan nog sneller op hun bek. Het soort index met de daarin opgenomen aandelen bepaald dus mede hoe speculatief een indextracker is.
Hoe ik +21% jaarrendement kan maken. Klik hier
Bekijk mijn korte en lange termijn transacties. Klik hier