Indextrackers diverse beurzen
Voor alle beurzen en hun indexen zijn wel indextrackers te vinden. Toch is niet iedere indextracker die je wilt gaan kopen hetzelfde want er zitten soms wel wat haken en ogen aan. Ik ga hieronder de verschillende indextrackers vergelijken op basis van hun kenmerken.
Indextrackers van Europese beurzen in Euro’s
Dit zijn voor ons Nederlanders de meest eenvoudige indextrackers om te kopen. Doordat de beurzen van Eurolanden uiteraard in Euro’s noteren zijn er altijd wel indextrackers te vinden in Euro’s.
Hierdoor hoeven we niet na te denken over een eventueel valuta probleem en zijn er ook geen wisselkoers verliezen. Indextrackers van beurzen uit niet Euro landen maar met de indextracker zelf wel in Euro’s zijn uiteraard ook geen probleem.
Indextrackers van buitenlandse beurzen in andere valuta
Hier komt meteen het valuta probleem om de hoek. De valuta zelf doet, grote valuta sprongen buiten beschouwing latend niet zoveel met de indexen van de beurzen. Maar als de indextrackers zelf wel in een andere valuta worden gewaardeerd dan is dit altijd een extra punt om op te letten.
Telkens moeten wisselen in een andere valuta bij aan en verkoop van een indextracker kost geld door wat commissie en bied en laatkoersen van die valuta. En dan heb ik het nog niet over het probleem dat die vreemde valuta ook nog eens aan stijgingen of dalingen onderhevig kan zijn.
Dit kan natuurlijk positief maar ook negatief uitpakken en het brengt in ieder geval onzekerheid met zich mee. Hoe ik dit oplos? Ik tracht het handelen in ETFs en indextrackers te beperken tot slechts 2 valuta, de Euro en de Dollar. Mijn voorkeur heeft de Euro want daarin doe ik tenslotte ook al mijn uitgaven.
Maar wil je wereldwijd kunnen beleggen en ook nog een ruime keuze hebben uit allerlei ETF en indextrackers dan ontkom je niet aan de Dollar. Hoe ik hiermee omga? Wel ik wissel niet telkens tussen Euro en Dollar maar heb gewoon een vast bedrag op een dollarrekening staan en een ander vast bedrag op een Euro rekening.
Door niet telkens te hoeven wisselen pakt dit uiteraard veel goedkoper uit. Na verloop van lange tijd kan ik dan wel besluiten mijn dollarrekening wat aan te vullen of juist wat te verlagen. Maar daar is nooit haast bij dus gewoon een geschikt moment van wisselen afwachten kan zelfs eerder geld opleveren i.p.v. altijd wat geld te verliezen.
Door uitsluitend in Euro en Dollar indextrackers te beleggen lijkt dit een beperking maar in de praktijk valt dit enorm mee omdat de grote aanbieders nu eenmaal allemaal uit de VS komen en er dus bijna altijd een Dollar alternatief is te vinden mocht er geen Euro keuze zijn.
Indextrackers voor ontoegankelijke beurzen
Op een normale manier wereldwijd beleggen is niet altijd mogelijk. Een aantal landen houden meestal uit protectionisme hun beurzen volledig of deels afgesloten van de buitenwereld en laten dan geen buitenlandse beleggers toe.
China is een van die landen ondanks dat er inmiddels wel wat beweging is richting meer openstelling. Toch zijn er indextrackers waarmee wel degelijk belegt kan worden op beurzen die op een normale manier niet bereikbaar zijn.
Het kan dan zijn dat de uitgever van indextrackers als grote partij wel op een dergelijke beurs kan beleggen en een particulier niet. Een simpele reden kan zijn dat de bekende brokers daar gewoon niet actief zijn omdat ze geen overeenkomst hebben gesloten met die beurzen.
Als een land echt de grenzen voor het beleggen op de beurs aldaar gesloten houdt kan er toch vaak een indextracker gevonden worden. Hoe dit kan? We hebben het dan over een op synthetische wijze gemaakte indextracker.
Een dergelijke indextracker komt niet tot stand door de onderliggende waarden te kopen maar door via derivaten zoals swaps een index volgende tracker te scheppen.
Zit wel een extra risico aan een degelijke indextracker maar mits deze van een grote bekende uitgever komt heb ik er geen enkel probleem mee. Kleine marktpartijen of exoten zijn hier dan wel een no go voor mij.
Indextrackers van slome of jojo beurzen
Bedenk goed dat niet iedere index dezelfde bewegingen maakt. Uiteraard zijn er grote verschillen tussen de landen zelf omdat een index toch ook deels een afspiegeling is van de mensen en hun handelswijze in dat land.
In Aziatische landen bijvoorbeeld komt verliesnemen of verlies niet in het woordenboek voor. De beurzen daar kunnen dus heel lang doorstijgen voordat er een ommekeer komt en als die komt kan het dan ook harder gaan.
Maar er zijn niet alleen geografische verschillen. Het is ook afhankelijk van de bedrijven die in een index zijn opgenomen. In de VS zijn er daarom grote verschillen tussen de trage bewegingen van de Dow met al die grote oude en traditionele bedrijven en de meer bewegelijke Nasdaq door de jonge zeer kansrijke bedrijven of grote zeperds die daar in zitten.
Ga je index beleggen bedenk dan dus goed dat er grote verschillen tussen de diverse beurzen kunnen zitten.
Hoe ik +21% jaarrendement kan maken. Klik hier
Bekijk mijn korte en lange termijn transacties. Klik hier