AEX index tracker
Voor Nederlanders ligt het natuurlijk voor de hand om met een index tracker op de AEX te handelen. Ik geef meteen toe dat ik ook redelijk actief ben met een index trackers op de AEX ondanks dat het niet mijn meest favoriete beurs is.
Ik ben altijd een voorstander van zo goed mogelijk te voorspellen reacties van trackers en die op de AEX voldoet daar niet altijd aan. Dat ligt uiteraard niet aan de index tracker maar aan die maar heel moeilijk te begrijpen en te doorgronden AEX zelf.
In het koersverloop van Amerikaanse beurzen of dichter bij huis de DAX zit gewoon meer logica. Ik heb hieronder wat dingetjes gezet hoe en waardoor de AEX vaak zo afwijkt van andere bekende beurzen.
Raar koersverloop AEX index tracker door manipulatie
De AEX is niet zo’n grote beurs en dat betekent dat kunstmatige sturing beter of eigenlijk goedkoper en dus met minder daarvoor benodigd geld gedaan kan worden. Een of een paar grote partijen zijn dan in staat de AEX wat rare bokkensprongen te laten maken.
Opvallend daarbij is dat dit bijna altijd omhoog is en zelden naar beneden gericht. Komt er een keer wat minder nieuws dan zie je bijna altijd dat de DAX hierop sneller en met grotere minnen op reageert. Terwijl de AEX nog wel eens lang doet alsof men er geen kennis van heeft genomen.
Dit blind zijn voor slecht nieuws zet dan velen op het verkeerde been en short gaan op de AEX of met putopties binnenlopen lukt dan ook zelden. De AEX is ook beroemd om zijn lunch stijgingen. Tijdens de lunch zijn de omzetten nog lager en kan men dus nog eenvoudiger de AEX wat hoger zetten, gek genoeg altijd hoger en zelden een daling.
Ook de eindveiling, dat zijn de laatste 5 minuten nadat de beurs eigenlijk al gesloten is en dit is het speelveld voor de profs zorgt vaak voor een stijging. Vooral na een dagenlange daling van de AEX zie je de omhoog met die AEX troepen in actie komen.
Ik heb een hekel aan beurzen die niet goed reageren of het nu omhoog of naar beneden is, al die krampachtigheid met de AEX lijkt mij echt niet nodig. Het maakt handelen moeilijker en onvoorspelbaarder.
Ook zijn scherpe dalingen nodig om lekker goedkoop in te slaan en zodoende van flinke stijgingen te kunnen profiteren. Veel professionele handelaren houden tegenwoordig de lunch en eindveiling goed in de gaten. Gebeurd er niet veel of daalt het wat dan hoeft de AEX blijkbaar nog niet hoger en kun je een daling verwachten.
Maar als het zowel met de lunch als de eindveiling bingo is dan kan long gaan wel eens heel goed uitpakken voor de hele korte termijn belegger of daytrader doordat de profs de knip trekken om de boel hoger te krijgen.
Afwijkend koersverloop AEX index tracker door klein landje probleem
Nederland is niet groot en erg internationaal gericht en daardoor reageert de AEX ook anders. De meeste bedrijven die in de AEX zijn opgenomen moeten hun centjes wereldwijd verdienen en zijn dus zeker niet afhankelijk van de Nederlandse economie en zelfs vaak in mindere mate van de Europese.
Maar ook de beleggers die index trackers of in de AEX opgenomen aandelen kopen komen vaak van verre. Je kunt zeggen dat de AEX in Nederland genoteerd is maar feitelijk niet zoveel met het land te maken heeft maar meer een wereldwijd karakter heeft. Afhankelijk van waar een in de AEX opgenomen bedrijf grote belangen heeft zal het reageren op nieuws uit dat werelddeel.
De VS speelt dan een hoofdrol en dan ontstaat vaak de rare situatie dat de AEX vaak gekoppeld lijkt te zitten aan de S&P futures en deze bewegingen keurig volgt. Typisch Nederlands economisch nieuws heeft geen effect en ook Europees nieuws kan het vaak niet winnen van wereldnieuws.
Kortom al met al een complexe mix van factoren die ervoor verantwoordelijk zijn dat de AEX zich op het eerste gezicht wat vreemd gedraagt.
De paar grote jongens die een AEX index tracker maken of breken
Er zitten al niet zoveel bedrijven in de AEX maar er is nog een probleem. De AEX werkt met een weging waardoor grote bedrijven zwaarder tellen dan de kleinere. Shell en Unilever zijn de grote jongens die een hele zware weging in de AEX hebben.
Door de afmeting van die bedrijven heel begrijpelijk maar daardoor ontstaat wel de situatie dat slechts een handvol bedrijven feitelijk de richting van de AEX sturen en alle andere meer achter de komma bezig zijn.
Het is al heel vaak voorgekomen dat bijna alles in de AEX op rood staat maar dat Shell of Unilever in hun eentje toch voor een groene AEX index tracker kunnen zorgen. Omgekeerd komt overigens ook voor. Zolang het met die paar grote bedrijven goed blijft gaan zorgt het voor een stabiele AEX, maar helaas is dat geen garantie voor de toekomst zeker als je kijkt naar de bewegingen in de olieprijs.
Rustig slapen met een AEX index tracker
Uit bovenstaande blijkt dat een AEX index tracker dus wat minder snel de put induikt en dat zorgt voor veel geruststelling bij beleggers. Maar voor actieve beleggers die op mooie koopjes jagen na een scherpe daling is een index tracker op de AEX vaak een tegenvaller.
Hoe ik +21% jaarrendement kan maken. Klik hier
Bekijk mijn korte en lange termijn transacties. Klik hier