Lage spread ETF
Een ETF heeft meestal een lage spread maar pas op want er zijn wel degelijk ook ETF producten met af en toen een hele hoge spread. Er zijn tal van factoren die een spread bepalen. Ik noem ze hieronder zodat u een hoge spread kunt voorkomen en zo een hoger rendement op uw beleggingen kunt behalen.
Voor diegene die het nog niet weten een spread is het verschil tussen aan en verkoop prijs. Dat verschil heb je natuurlijk liefst zo klein mogelijk aangezien dit een verliespost is.
Lage spread door veel verhandelde ETF
Hoe meer handel of omzet zoals u het wilt noemen er is hoe lager de spread. Als je moet kiezen tussen ETFs van verschillende aanbieders kun je er beter een kiezen waar de omzet hoog is. Een goede tip hierbij is om te kiezen voor een ETF van een van de grotere aanbieders want hierin kun je meestal ook de hoogste omzetten verwachten.
Lagere spread ETF op drukke handelstijden
Veel omzet is nodig om de spread van een ETF te verkleinen. Het is dus oppassen op die momenten dat de handel wat gaat stilvallen en spreads ineens groot kunnen worden. Tijdens de lunch is vaak zo’n moment maar ook in de ochtend of wel eens aan het einde van de handelsdag kan dit voorkomen.
Kleine kans op lage spread met niche ETF producten
Helaas moet je soms een hogere spread gewoon accepteren als je in een bepaalde niche met een ETF wilt gaan beleggen. Dit zijn dan vaak markten waar weinig vraag naar is.
Gegarandeerde lage spread bij een ETF
Aanbieders van ETF producten zeker die veel verhandeld worden durven het vaak wel aan een lage spread te garanderen. Marketmakers kopen of verkopen dan zelf aan u waardoor de spread laag blijft.
Zo’n kunstmatig laag gehouden spread heeft ook een schaduwzijde. Op tijden dat door de vele handel de spread nog veel lager zou kunnen dan de gegarandeerde spread kan dit een voordeel opleveren voor de marketmakers die dan een leuke winst kunnen maken door zelf te handelen.
Hoe ik +21% jaarrendement kan maken. Klik hier
Bekijk mijn korte en lange termijn ETF transacties. Klik hier