Short ETF
Short gaan via een ETF is voor particulieren de beste manier om een short positie in te nemen. Short gaan doe je natuurlijk om te speculeren op een daling van de markt. Nu zijn er wel meerdere manieren om te kunnen profiteren van een dalende markt maar allen hebben grote nadelen t.o.v. een short ETF.
Ik leg hieronder uit wat de verschillen zijn en hoe je short gaat met een ETF. Dat wijkt af van de andere manieren om short te gaan.
Short gaan met een ETF door een ETF te lenen en te verkopen
Je kunt eigenlijk op 2 manieren short gaan met een ETF de ene manier is meer geschikt voor de grote professionele beleggers en zeker voor de onervaren particuliere belegger af te raden. Nog afgezien van het feit dat deze markt voor de normale belegger beperkt toegankelijk is.
Brokers bieden het vaak wel aan ook voor particulieren maar onder strenge voorwaarden. Een van de voorwaarden is meestal dat u ervaring in beleggen moet hebben. Ook moet u een buffer aanhouden voor het geval u geld gaat verliezen op het short gaan.
Heeft u toestemming van uw broker dan gaat short gaan met een ETF heel simpel. Met dat lenen van de ETF die u gaat verkopen heeft u niets te maken. Dat regelt de broker automatisch voor u. Net zoals u normaal een ETF koopt verkoopt u die nu. Later koopt u de ETF gewoon weer terug.
Hoe professionele partijen short gaan met een ETF
Professionele beleggers kunnen long ETFs lenen of huren. Men verkoopt dan deze ETFs meteen (het short gaan) en hoopt deze later weer goedkoper te kunnen terugkopen op de beurs. Om daarna de ETFs weer netjes terug te kunnen geven aan de uitlener en de winst te behouden.
Als de ETF is gedaald dan koopt men lager terug en het verschil is de winst minus de kosten voor het lenen. Uiteraard dienen deze short gaande partijen over voldoende financiële buffers te beschikken om verliezen te kunnen afdekken.
Short gaan met een ETF voor kleine beleggers
Gewone beleggers kunnen ook heel goed met een ETF inspelen op een dalende markt. Dat is niet door een gewone long ETF te verkopen maar door een short ETF te kopen. Er zijn dus gewoon ETFs te koop die meer waard worden als de onderliggende waarde daalt.
Hoe kan dit is dan meteen de vraag? Wel een dergelijke short ETF heeft uiteraard niet de onderliggende waarde in bezit. Een short ETF is een synthetische ETF die door derivaten zoals o.a. putopties, swaps en dergelijke in staat is een tegenovergesteld resultaat te behalen.
Hoe de ETF feitelijk gemaakt is of waaruit hij bestaat is eigenlijk niet zo belangrijk. Wat het beestje moet doen is gewoon simpelweg tegenovergesteld bewegen t.o.v. de markt.
Daalt de waarde van de belegging waarover de ETF gaat met 5% dan moet de waarde van de short ETF met 5% zijn gestegen. Let altijd wel heel goed op als je een ETF gaat kopen dat je zeker weet of het een short of long ETF is want een foutje is zo gemaakt.
Short gaan met een ETF of putopties?
Ik ben geen voorstander van opties in het algemeen door het alles of niks spelletje waar het vaak op uitdraait. Met opties moet je altijd en de richting juist voorspellen en de tijd waarin het gaat gebeuren.
Heb je een van de 2 fout dan komt het meestal niet goed en heb je in het beste geval een flink verlies maar de kans dat al het geld verdampt is blijft groot. Met een short ETF ben je niet gebonden aan die vervelende tijdsfactor en kun je indien nodig gewoon wat langer wachten.
De kans dat je met een short ETF met lege handen achterblijft is ook te verwaarlozen in vergelijking met opties.
Short gaan met een ETF of met Speeders, Turbo’s enz.
Speeders en al die andere mooie namen die aanbieders ervoor verzonnen hebben zijn derivaten met een hefboom. Door de hefboom kan de winst veel hoger uitvallen dan de onderliggende waarde maar helaas het verlies ook.
Het grootste gevaar van de hefboom zit hem in de stoploss. Lopen de verliezen op de Speeder te hard op dan komt de stoploss in werking. Dan ben je al of het grootste deel van het geld kwijt. Helaas komt het nog wel eens voor dat door een spike (plotselinge daling met zo’n diepe punt naar beneden in de grafiek) de stoploss even aangetikt wordt.
Marktpartijen trachten nog wel eens opzettelijk een dergelijke spike of snelle kort durende stijging te creëren om zo goedkoop de door de stoplossen gedumpte stukken in te slaan. Door goed in het orderboek te kijken kan men zien waar heel veel stoplossen staan. Snel flink wat stukken verkopen of kopen en daarna weer meteen een omgekeerde positie innemen is de dagelijkse praktijk van grote marktpartijen. Hierdoor is de normale belegger nog wel eens de klos is.
Met een normale short ETF heb je hier geen last van want die heeft geen automatische stoploss. Er komen overigens wel steeds meer ETF producten op de markt die ook met een hefboom werken dus oppassen als je een short ETF koopt. Ook voor een short ETF met een hefboom geldt: veel hoger risico.
Hoe ik +21% jaarrendement kan maken. Klik hier
Bekijk mijn korte en lange termijn ETF transacties. Klik hier