Spread ETF
Alle financiële producten die op de beurs verhandeld worden hebben een spread dus ook een ETF. Hieronder leg ik uit wat een spread is en hoe je een hoge spread kunt voorkomen.
Hoe een spread bij een ETF ontstaat.
Op een beurs zijn kopers en verkopers constant actief. Een koper wil een lage prijs en een verkoper een zo hoog mogelijke prijs voor zijn ETF. In het orderboek dat heel veel brokers tegenwoordig op hun website hebben staan kun je zien waarvoor kopers en verkopers zaken willen doen.
Als men het eens is over de prijs en er een deal tot stand komt is dat de koers voor dat moment. Kopers willen een ETF kopen voor een zogeheten biedkoers en verkopers willen verkopen voor een laatkoers.
Bij een bestens order geef je de order meteen een ETF te kopen of te verkopen. Als je koopt krijg je de laatkoers van een verkopende partij die dus hoger is dan de hoogste bieding van andere kopers. Verkoop je bestens dan komt de koers tot stand op de hoogste biedkoers en die is lager dan de laatkoers.
Het verschil tussen bied en laatkoers heet de spread. Anders gezegd als je een ETF bestens koopt en een milliseconde later meteen weer bestens zou verkopen heb je verlies en dat verlies is de spread.
Hoe ik spread verlies bij een ETF voorkom.
Ik geef zelf nooit een bestens koop of verkoop order maar gebruik altijd een limietorder bij een ETF. Met een limietorder geef je bij een kooporder op waarvoor je maximaal een ETF wilt kopen en bij een verkooporder waarvoor je minimaal wilt verkopen.
Uiteraard kun je niet te ver van de bied en laatkoers gaan zitten want dan is de kans op een deal minimaal. Ik geef altijd een limietorder met een prijs tussen de bied en laatkoers. Bij een kleine verspringing van de prijzen krijg ik dan een net wat betere prijs.
Een limiet order voor een ETF heeft nog een voordeel en dat is dat bij plotselinge koerssprongen je niet een ongelukkige prijs krijgt.
Waardoor de spread bij een ETF hoog kan zijn.
Als er weinig handel is in een ETF dan kan de spread ineens groter worden. Hoe meer omzet hoe kleiner de spread bij een ETF. Als een ETF zich richt op een niche waarvoor weinig interesse is dan is automatisch de spread ook altijd groter.
Maar ook populaire ETFs kunnen op slappe beursdagen een grotere spread hebben. Ook op de dag zelf kunnen er momenten zijn van weinig handel bijvoorbeeld tijdens de lunch en ook dan is een grotere spread het gevolg.
Hoe ik +21% jaarrendement kan maken. Klik hier
Bekijk mijn korte en lange termijn ETF transacties. Klik hier