Een ETF vergelijken met beleggingsfondsen
Beleggingsfondsen komen steeds meer onder druk te staan door de steeds maar toenemende belangstelling voor het beleggen met een ETF. Het is dus nuttig om een ETF eens te gaan vergelijken met een beleggingsfonds.
De kosten van een ETF vergelijken met de kosten van een beleggingsfonds
Velen geven de hogere kosten van een beleggingsfonds op als de reden dat veel beleggers overstappen naar het beleggen in een ETF. Het is een reden maar in mijn ogen niet de belangrijkste reden.
Eerst maar eens verklaren waarom een beleggingsfonds hogere kosten moet doorberekenen dan een ETF. Een beleggingsfonds heeft dure deskundigen in dienst die door slim te kopen en te verkopen binnen het fonds moeten trachten een beter resultaat te halen dan de markt.
Niet alleen die deskundigen kosten dan geld maar ook met iedere transactie zijn kosten gemoeid, spread verlies maar ook eventuele broker kosten.
Hoe meer transacties binnen het fonds hoe hoger de kosten en helaas heb je als belegger niets te zeggen over het aantal transacties want dat is afhankelijk van de markt en hoe de deskundigen van het fonds hierop gaan inspelen.
Bij een ETF heb je geen actieve handelaren want nadat je de ETF hebt gekocht wordt er binnen de ETF niet meer gehandeld in de onderliggende waarden.
Geen handelaren en geen daaruit voortkomende transactie kosten zorgen ervoor dat een ETF veel lagere kosten heeft in vergelijking met een beleggingsfonds.
Ga ik een ETF met een beleggingsfonds vergelijken dan is dit voor mij het grote verschil
Een beleggingsfonds heeft als opdracht de markt waarin het belegt te verslaan. Dat lijkt dus meteen een enorm voordeel maar helaas de praktijk pakt anders uit. Doordat de markt verslagen moet worden moet er ook actief gehandeld gaan worden binnen het beleggingsfonds.
De bedoeling is een hoger resultaat maar een lager resultaat komt gewoon te vaak voor. Nu doet de ene club van beleggingsfondsen het wel beter dan de andere maar je bent toch volledig afhankelijk van de beslissingen die door anderen voor jou genomen worden.
Zit er een kluns, nieuwkomer of iemand die teveel risico neemt op jouw beleggingsfonds dat kan het heel vervelend uitpakken. Met een ETF heb je daar allemaal niks mee te maken want een ETF moet gewoon de markt volgen en zal niet hoger of lager dan de markt gaan presteren.
Wat voor mij de doorslag geeft is dat ik zelf wil bepalen in welke sector ik wil gaan beleggen en dat kan bij beiden. Maar ik wil dan ook alleen afhankelijk zijn van de resultaten van die sector. En wil niet als ik het via een beleggingsfonds doe alsnog een onzekerheid toevoegen over de uitkomst.
Volledig het lot in eigen handen hebben en houden dat is de reden waarom ik kies voor een ETF.
Als ik een beleggingsfonds ga vergelijken met een ETF dan zie ik instinkers bij beleggingsfondsen
Met een ETF kijk je gewoon naar de markt waarin je wilt gaan beleggen. Heb je na goed onderzoek vertrouwen in die markt dan koop je de desbetreffende ETF.
Dat is natuurlijk de manier waarop je moet beleggen, uitgaan van de fundamenten en daarop een beslissing nemen. Bij een beleggingsfonds komt een dergelijke beslissing vaak heel anders tot stand.
Beleggingsfondsen worden bijna altijd vergeleken op basis van het verleden. Een pracht rendement over de laatste 3 jaar doet een beleggingsfonds al snel volstromen met nieuwe klanten. Maar het resultaat over de afgelopen jaren zegt helemaal niks over de toekomst.
Het rendement staren zorgt er voor dat veel beleggers totaal niet goed kijken naar in welke markt het beleggingsfonds belegt. En zeker niet tot de afweging komen of dat nu wel of niet zo’n goed idee is voor de komende jaren.
De gedachte is als het beleggingsfonds al een paar jaar een mooi rendement behaalt ze dat zeker de komende jaren voor mij kunnen herhalen want ze zijn daar blijkbaar heel goed bezig.
Het vertrouwen in het beleggingsfonds is dan door het hoge rendement in het verleden zo hoog dat zelf goed nadenken niet meer nodig lijkt en helaas ook niet meer wordt gedaan. Uiteraard kennen beleggingsfondsen dit kudde gedrag maar al te goed en daarom speelt de marketingafdeling daar goed op in door vooral die beleggingsfondsen te promoten waarop de afgelopen jaren het rendement hoog was.
Die bekende en o zo populaire lijstjes met best presterende beleggingsfondsen in het verleden werken ook als magneten om klanten te trekken. Globaal kun je zeggen dat een belegger in een ETF voor zijn beslissing heel veel naar de toekomst kijkt en een belegger in een beleggingsfonds vooral naar het rendement in het verleden kijkt.
Zelf goed onderzoek doen en een afgewogen beslissing maken is natuurlijk veel beter want rendement in het verleden zegt niets over de toekomst. Het is niet voor niks dat dit verplicht vermeld moet worden, maar of het helpt?
Hoe ik +21% jaarrendement kan maken. Klik hier
Bekijk mijn korte en lange termijn ETF transacties. Klik hier