ETF kopen
Bij iedere broker kunt u een ETF kopen. Het probleem is echter dat het aanbod van ETFs tegenwoordig zo groot is dat je door de bomen het bos niet meer kunt zien. Ik ga u hier uitleggen hoe ik een ETF koop en waar ik dan op let.
Allereerst bepaal ik natuurlijk waarin ik ga beleggen en daarna ga ik hier een passende ETF voor zoeken. Ik werk met minimaal 2 brokers en kijk bij beiden welke geschikte ETFs men heeft. Een beetje afhankelijk van waar je in wilt beleggen zie je dan een indrukwekkende lijst met ETF producten. Mijn eerste selectie is op basis van de aanbieder.
Ik ben heel voorzichtig met aan wie ik mijn geld toevertrouw want er lopen veel boefjes rond in de financiële wereld. Ik zie de afgelopen jaren een wildgroei in ETF aanbieders. Ondanks dat sommige producten hebben die ik eigenlijk zoek en ook nog eens met een mooie window dressing promoten kijk ik altijd even verder dan alleen naar het ETF product.
Ik koop dus niet van iedere ETF aanbieder ETFs. Ik selecteer ondermeer door op de site van de ETF aanbieder te kijken want brokers geven weinig info over ETF aanbieders.
Mijn criteria bij het kopen van een ETF
Land van herkomst: Niet alle landen hebben dezelfde strenge wetgeving op het gebied van financiële producten en het is dan vaak ook geen toeval dat een ETF verkoper zich heeft gevestigd in een bepaald land of op een exotisch eiland.
Alle ETFs die in de EU verkocht worden dienen het UCITS keurmerk te hebben. Maar ETFs die u zelf op beurzen buiten de EU koopt hoeven dat niet te hebben.
Ook belasting technisch kan het land van ETF registratie een probleem geven met o.a. dividend belasting. Het is ook belangrijk in welke valuta men de ETF verkoopt want in andere valuta ontstaat er een valutarisico.
Hoe groot is de ETF aanbieder: Ik koop liever van een grote partij dan van een klein clubje en maak alleen een uitzondering als het niet anders kan. Als een kleinere ETF aanbieder zich richt op 1 niche en daar veel kennis over in huis heeft heb ik er minder moeite mee.
Net begonnen? De ervaring leert dat als een aanbieder net is gestart het meestal nog niet zo lekker loopt en nog belangrijker er is dan geen historische grafiek beschikbaar. Ook bij een ETF die net op de markt is gebracht kun je die problemen hebben. Ik zal dan zeker niet tot de eerste behoren die hier een ETF koopt.
In de praktijk heb ik inmiddels uiteraard een lijstje met favoriete ETF aanbieders en daardoor kan ik snel mijn keuzes maken. Ik koop uiteraard van verschillende ETF aanbieders want spreiding blijft belangrijk.
Het is u misschien opgevallen dat ik niet op basis van lagere kosten een ETF koop. Het zal mij worst zijn hoe goedkoop men is want als ik het niet vertrouw koop ik niks tegen welke lage kosten ze de ETF ook aanbieden. Overigens blijkt dat de kosten van betrouwbare grote ETF aanbieders elkaar weinig ontlopen.
Let ook hierop bij het kopen van een ETF
De meeste ETFs die je koopt speculeren op een stijging maar pas op er zijn er ook die op een daling speculeren dus koop wel de juiste ETF.
Sommige ETF producten hebben een hefboom en bewegen dus veel heftiger dan de onderliggende waarde. Mooi bij winst maar een ramp bij verlies. Daytraders kopen deze ETFs graag maar voor de langere termijn kan het wat nachtrust kosten.
Is het een fysieke of synthetische ETF? Ik heb een hele sterke voorkeur voor een fysieke ETF want dan is de onderliggende waarde in bezit. Met bijvoorbeeld aandelen of obligaties is dit voor een aanbieder ook eenvoudig te realiseren.
Maar met o.a. grondstoffen is het natuurlijk lastiger alles fysiek te kopen. Een ETF aanbieder heeft natuurlijk geen magazijn vol met vaten olie, sojabonen of bergen ijzererts voor het kantoor liggen.
Wat ik altijd doe voordat ik een ETF koop
Ik ga altijd naar de website van de ETF aanbieder voordat ik ETFs die ik eventueel wil kopen selecteer. Ik kijk goed naar de onderliggende waarden van de ETF. Ik bekijk de historische grafiek. Ik kijk bij de broker of er veel omzet in de ETF is want veel omzet is altijd een goed teken.
Kortom voordat ik een ETF koop verdiep ik mij zo goed mogelijk in de ETF en dat is ook nodig gebleken. Ik heb in de loop der tijd 137 ETFs geselecteerd en verdeeld over 12 groepen.
Hoe ik +21% jaarrendement kan maken. Klik hier
Bekijk mijn korte en lange termijn ETF transacties. Klik hier