Beursverwachting komende week

Laatste update: 17-11-2024 14:55

De week van Nvidia

Vorige week liep de Trump trade ten einde. Beurzen begonnen na de Trump stijging weer te dalen. Ook de forse stijging van de dollar lijkt te zijn gestopt. Maar hier nog geen daling.

De yield op de 10 jaars Amerikaanse staatsobligatie is in een sterk stijgende trend blijven zitten en nadert de 4,5%. De correctie bij goud en zilver lijkt ten einde.

Inmiddels lijken de republikeinen na de senaat ook een krappe meerderheid in het Huis van Afgevaardigden te krijgen. Dat vergroot de kans dat Trump een groot deel van zijn plannen al dan niet in afgezwakte vorm kan gaan uitvoeren.

We gaan nu een periode in waar beleggers belangrijke keuzes moeten gaan maken. Want met Trump gaan we een periode met grote tegenstrijdigheden krijgen. Het gaat geen win win situaties opleveren.

Het gaat een afwegen van voordelen en nadelen worden. Ik noem er een paar. Met importheffingen gaat Trump de Amerikaanse bedrijven steunen. Maar het nadeel van die importheffingen gaat een hogere inflatie worden.

Trump wil een lagere rente en meer economische groei. Maar met meer economische groei en een lagere rente kun je een hoge inflatie niet bestrijden.

Trump wil belastingverlagingen. De Amerikaanse staatsschuld is echter al zo hoog en met belastingverlagingen zal die schuld nog groter worden.

Gooi je alle plussen en minnen op een hoop dan krijg je het volgende; Onder Trump zal de Amerikaanse economie groeien, de inflatie zal veel te hoog blijven, de Amerikaanse staatsschuld zal nog verder toenemen en de rente zal gezien de hoge inflatie relatief laag zijn.

Daar kleven een aantal risico’s aan. Als de Amerikaanse economie groeit heeft men wel werk. Maar als de inflatie te hoog blijft zorgt dat voor zeer ontevreden consumenten die plots minder gaan/kunnen consumeren.

Velen zien nu al een problematische hoge staatsschuld. Neemt die staatsschuld fors verder toe dan kan men uit de dollar en Amerikaanse staatsobligaties vluchten. Waarbij het ook nog maar de vraag blijft of al die Amerikaanse staatsschulden te financieren blijven.

De komende jaren onder Trump zullen inflatie en de staatsschuld de hoofdpijndossiers worden…of eigenlijk blijven want dat zijn ze nu al.

Medicijnen voor die hoge inflatie zoals renteverhogingen en minder economische groei en voor de staatsschuld meer belasting heffen staan niet in Trump zijn medicijnkastje.

Met meer olie oppompen wil hij de inflatie dempen en met importheffingen de staatskas spekken. Maar dat zijn druppels op een gloeiende plaat en gaan de problemen misschien een beetje verkleinen maar niet oplossen.

Het allergrootste risico zit bij de dollar. Ik zie daar een scenario zoals met de Japanse yen. Een aantal jaren geleden had je 3 sterke munten waar men in tijden met problemen in ging vluchten. De Amerikaanse dollar, de Zwitserse frank en de Japanse yen.

Meer dan 5 jaar geleden waarschuwde ik al voor die yen. De centrale bank van Japan had toen de rente negatief gemaakt, de geldpers aangezet en wat bij mij de doorslag gaf was via ETF’s aandelen op de Japanse beurs gaan opkopen. Dat past niet bij een sterke munt.

Heeft overigens nog jaren geduurd (vanaf begin 2022) dat die yen inderdaad zijn sterke munt status verloor en het putje in dook. Blijven de Amerikaanse inflatie en staatschuld stijgen dan gaat de dollar dit yen scenario volgen.

Denk hierbij eerder in jaren dan maanden. Als na de yen ook de dollar van zijn voetstuk valt zal dat zeer goed voor goud en zilver gaan uitpakken.

De goud- en zilverprijs

De correctie lijkt ten einde. Goud en zilver zijn bezig met bodemvorming. Voor de korte termijn is het belangrijk dat de dollar wat daalt en yields niet te hard doorstijgen.

Dalende beurzen kunnen er voor zorgen dat er een geldstroompje van de beurzen richting goud en zilver op gang gaat komen. November kan nog wel een beetje een moeilijke maand voor goud en zilver blijven.

Over de maanden december, januari en februari ben ik heel positief.

The Silver Institute kwam deze week met een nieuwe verwachting voor zilver in 2024. Het aanbod (mijnen en recycling) gaat 1026 miljoen ounces zilver zijn.

De vraag (industrie, munten, baren en sieraden) gaat 1208 miljoen ounces zijn. Dus een tekort van 182 miljoen ounce zilver. De vraag vanuit fysieke zilver ETF’s (eigenlijk ETP’s) gaat nog eens 100 miljoen ounce zilver zijn.

Waardoor het totale tekort voor dit jaar uitkomt op 282 miljoen ounce zilver. Nu zeggen die getallen u misschien niet zoveel. De grootste zilvermijn ter wereld heeft een jaarproductie van 45 miljoen ounces zilver.

De nummer 2 met een jaarproductie van 20 miljoen ounce zilver al heel wat minder. De nummer 10 heeft een jaarproductie van 11 miljoen ounces zilver. Dan heb ik het dus over 10 joekels van zilvermijnen.

Alle 10 die allergrootste te samen een jaarproductie van nog geen 200 miljoen ounces zilver. En het tekort voor dit jaar is 282 miljoen ounce zilver.

Kijk ik naar zilvervondsten die al groot genoeg zijn om een mijn te beginnen (Ik heb er 3 van in portefeuille) dan is dat onvoldoende om die tekorten de komende jaren op te vangen.

Daar komt nog bij dat het bij bijna al die grote zilvervondsten (ook die 3 in mijn portefeuille) om plannen gaat maar dat de schop nog in de grond moet en de verwerkingsfabriek nog gebouwd.

De komende 5 jaar zal dat jaarlijks zilver tekort zeker blijven bestaan. Het is nog steeds wachten op het moment dat de kluizen leeg raken en de prijzen sky high gaan.

De weekverwachting voor de beurzen

Veel zal van Nvidia afhangen. Dat bedrijf weet al vele kwartalen beleggers aangenaam te verrassen. Maar eens zal dat niet meer lukken.

Of dat moment deze week al komt is afwachten. Amerikaanse beurzen staan echter in de startblokken voor een correctie. Nvidia kan voor uitstel zorgen of zaken versnellen.

De weekverwachting voor de AEX

870, 860 en 840 zijn de getallen om op te letten. Onder de 860 en de AEX gaat naar 840. Daar zal de AEX opgevangen moeten worden of de luiken gaan open.

Veel zal afhangen van Nvidia en hoe Amerikaanse beurzen hierop gaan reageren. Woensdagavond na sluiten van de Amerikaanse beurzen komt Nvidia met cijfers.

Mijn ETF en indextrackers transacties volgen: Prijzen en voordeelpakketten: Klik hier

Prijslijst goudmijnaandelen: Klik hier

Prijslijst zilvermijnaandelen: Klik hier

Bovenstaande is met zorg samengesteld. Informatie komt van betrouwbaar geachte bronnen of is al publiekelijk bekend geworden. Desondanks zijn fouten nooit uit te sluiten. Beursman BV is niet verantwoordelijk voor eventuele fouten. Verwachtingen zijn gebaseerd op basis van bepaalde aannames. Het is echter niet zo dat alle gedane verwachtingen ook daadwerkelijk gaan uitkomen. Beursman BV is niet verantwoordelijk voor het niet uitkomen van verwachtingen. Bovenstaande mag op geen enkele manier gezien worden als een aanbeveling om een financieel product of financieel instrument in de breedste zin te kopen of te verkopen. Bovenstaande mag niet gezien worden als een beleggingsadvies. De Algemene Voorwaarden van Beursman BV zoals vermeld op deze website zijn van toepassing.