Duurzaam beleggen
Ik haat van die nikszeggende trends die ineens in de mode raken en die dan door iedereen als een papegaai herhaald worden. Zonder dat men weet wat het betekend, maar ja het staat zo goed. Duurzaam beleggen hoort hier helaas ook een beetje onder.
Iedere bestuurder van een onderneming gebruikt het mode woord duurzaam omdat het erin gaat als zoete koek. Meestal zijn het loze praatjes en is een onderneming niet ineens heel duurzaam geworden.
Voor de meeste bedrijven is het meer een marketing instrument dan echt het roer omgooien helaas. Een onderneming of een product duurzamer maken kost geld en dat geeft men nu eenmaal niet graag uit. Beetje links (duurzaam) kletsen weerhoud de meeste er niet van om rechts toch de zakken te willen vullen.
Nu is dat zakken vullen of zoals ik het wil benoemen winst en rendement maken uiteraard nodig om mij erin te laten beleggen. Vaak prik ik door die duurzaam window dressing praatjes heen. Dan blijkt een onderneming echt niet zoveel veranderd te zijn en slechts op details een duurzaam voordeeltje te hebben behaald.
Uiteraard zijn er ook bedrijven die ontstaan zijn uit het duurzaam denken en dan zie je dat door de gehele onderneming. Ik moet ook toegeven dat een aantal van die bedrijven door de totaal andere benadering en denkwijze wel unieke producten hebben voortgebracht. En dat het zeker een aanrader is om in deze bedrijven te beleggen.
Er zitten grote winnaars tussen die duurzaam denkers. Helaas is de combinatie beleggen en duurzaam de afgelopen jaren wel een beetje een hype geworden. Hierdoor zijn de aandelen van succesvolle echt duurzame bedrijven tot aan de hemel gestegen.
Een voorbeeld hiervan is Tesla de producent van elektrische auto’s. Als de duurzaam beleggen hype over is en men het als een autofabrikant als zovele anderen gaat zien kan dit aandeel wel eens de afgrond in gaan. En hopelijk het vooruitstrevende bedrijf met die prachtige auto’s niet meetrekken.
Wat is duurzaam beleggen?
Duurzaam beleggen is geen zwart wit verhaal maar eigenlijk heel vaag te omschrijven. Duurzaam betekend feitelijk zo minimaal mogelijk schade aan het milieu en de leefomgeving veroorzaken. In dat zo minimaal mogelijk zit natuurlijk veel rek.
Het is nu eenmaal niet mogelijk om iets te doen zonder dat het een beetje invloed heeft op milieu of leefomgeving. En hoever kun je en moet je dan gaan om het duurzaam te noemen? Nog lastiger te beantwoorden is de vraag. Hoe moet ik nu als belegger beoordelen of ik wel of niet duurzaam aan het beleggen ben?
Ik heb hieronder wat manieren gezet om een belegging te beoordelen op zijn duurzaamheid.
Beleggen in bedrijven met duurzame producten
Die bedrijven moet je hebben. Hier kunnen de potentiële multinationals van de toekomst tussen zitten. Ik denk dan vooral aan al die bedrijven die zich op energie richten van elektrische auto’s tot zonnepanelen.
Maar ook de recycling sector in welke vorm dan ook om nog een voorbeeld te noemen. Kan dan zeker de moeite waard zijn om er duurzaam in te beleggen. In grote lijnen moet je kijken naar bedrijven die nu al (vaak moeizaam) de problemen van de toekomst aan het oplossen zijn.
Er zijn wel wat beren op de weg. Het zal voor de meeste bedrijven nog een lange weg zijn om alle ideeën uit te werken tot concurrerende oplossingen. Ook is het een nadeel dat veel beleggers wel erg ver op de toekomst vooruitgelopen zijn en de aandelen gewoon te hoog staan.
Te hoge koersen in combinatie met nog jaren niet aan die hoge verwachtingen kunnen voldoen zal overigens een keer gaan leiden tot overdreven koersdalingen. Dit kunnen dan hele mooie instapmomenten worden. De grootste kanshebbers herkennen en dan ook nog het juiste instapmoment kiezen zie ik als zeer kansrijk. Maar makkelijk zal het niet worden en veel geduld is nodig.
Door via een ETF duurzaam te gaan beleggen in meerdere duurzame bedrijven tegelijkertijd kun je het risico van een individueel faillissement (een paar gaan zeker afvallen) goed voorkomen.
Beleggen in bedrijven die zeggen duurzaam te werken
Hier zitten de mode meelopers vaak in. Oh, Is duurzaam nu in? Dan zullen we eens gaan kijken hoe we ons ook duurzaam kunnen noemen. Uiteraard alleen als het niet te veel kost. Allerlei details worden dan opeens vermeld waaruit toch echt moet blijken dat men heel duurzaam bezig is.
Begrijp mij goed alle inspanningen om duurzaam te zijn of erover na te willen denken zijn meegenomen. Maar ik vindt dat je jezelf pas duurzaam aan beleggers mag presenteren als het roer echt om is en dat gebeurd niet zo vaak.
Als belegger zeg ik dan misschien maar goed ook want ineens het hele bedrijfsproces op zijn kop zetten kan voor mindere resultaten zorgen. Al met al is deze categorie voor mij niet interessant om er vanuit duurzaamheid voordelen in te gaan beleggen.
Duurzaam beleggen in bedrijven die meer duurzaam zijn dan hun concurrenten
Zo kun je het natuurlijk ook gaan bekijken. Een sterk vervuilende industrie die ondanks de vervuiling toch wil blijven bestaan kan duurzamer gaan werken. Denk daarbij aan chemische of petrochemische bedrijven die duurzamer gaan werken.
Maar ook de fabrikanten van vliegtuigen, vrachtwagens en dergelijke die minder milieu belastende uitvoeringen van hun “vervuilende” producten ontwikkelen kunnen de slag met de concurrentie op termijn gaan winnen.
Voor mij is hier de duurzaamheid niet doorslaggevend maar ik kijk er wel naar want bedrijven die beter klaar zijn voor de toekomst dan hun concurrenten zijn op langere termijn wel de winnaars.
Hoe ik +21% jaarrendement kan maken. Klik hier
Bekijk mijn korte en lange termijn transacties. Klik hier