Beleggen in zilver
Beleggers die in edelmetalen gaan beleggen kiezen in eerste instantie niet voor zilver maar voor goud. Heel begrijpelijk maar niet juist als je naar de rendementen kijkt.
Of je nu in goud of zilver gaat beleggen. Een ding is in ieder geval wel zeker. Op de wat langere termijn bekeken en het is zelfs meestal per dag gezien geldig stijgen of dalen ze gelijktijdig. Wat dat betreft valt meteen een gelijkenis op. Dat is dat ze aan elkaar verbonden lijken te zitten.
Voor onze gespecialiseerde zilvermijnenwebsite: klik hier
Toch zijn er ook verschillen en juist die kunnen voor een belegger de reden zijn om in zilver te beleggen.
Beleggen in zilver omdat de industriële vraag aantrekt
Ongeveer de helft van het zilver gaat direct van de mijnen naar de industrie. Zilver is een goede geleider en wordt daarom veel gebruikt in o.a. de elektronica industrie. Nu is die markt nog steeds groeiende en daarom zal de vraag naar zilver vanuit de industrie verder toenemen.
Dit alleen legt al een soort bodem in de markt. Als je weet dat de helft zeker afgenomen gaat worden lijkt dat weinig. Maar voor een edelmetaal waarvoor ook vanuit beleggers altijd een behoorlijke vraag is kun je zeggen dat het veel is.
Beleggen in zilver omdat op dit moment de verhouding met goud uit balans is
Beleggen in goud en zilver is niet van gisteren en bestaat al vele duizenden jaren. Er is een meerjarige verhouding tussen de prijs per ounce. Omdat het over zoveel jaren gemeten is die verhouding heel betrouwbaar.
Gemiddeld over een langere termijn blijkt dat goud altijd 15 keer zo duur is als zilver. Op dit moment is goud 70 keer duurder dan zilver. Hoe dit allemaal is ontstaan dat is een te lang verhaal om hier te plaatsen. Het is een feit dat de verhoudingen nu historisch gezien scheef zitten.
Ze gaan op termijn weer naar elkaar toe bewegen. De verwachting is niet dat goud echt veel gaat dalen en daarom zal zilver extra gaan stijgen. Te kort door de bocht gedacht? Ik leg het hieronder verder uit.
Ga je beleggen in zilver bedenk dan goed dat de bewegingen fors kunnen zijn
In zilver beleggen is erg speculatief en de volatiliteit kan erg hoog zijn. Op een vrij normale handelsdag kan zilver al vrij snel koersuitslagen van 2% of meer hebben. Meer turbulentie op de markten en een plusje of minnetje van 5% per dag is geen uitzondering.
Zit je er voor de wat langere termijn in dan moet je hier niet te onrustig van worden want het is “normaal”. Voor mij zijn die forse uitslagen een zegen want getrapt instappen en weer getrapt uitstappen werkt heel goed bij zilver. Het is daarmee mogelijk op korte termijn telkens leuke rendementen van tussen de 5 en 7% te maken.
Wil je meer rendement zeg 10% of meer dan moet je vaak wel langer wachten. Dan haal je het doel vaak net niet en ga je meerdere golfbewegingen missen. Bedenk dat 2x5% ook 10% is!
De gevolgen als speculanten in zilver gaan beleggen
In het verleden is gebleken dat speculanten verliefd zijn op zilver. Het verloop is dan meestal als volgt: Eerst gaat goud wat stijgen en daarna volgt zilver. Omdat zilver altijd overdrijft zowel positief als negatief t.o.v. goud zal zolang goud stijgt zilver harder gaan stijgen.
Op dat moment zie je de speculanten komen en dan is een vervijfvoudiging van de zilverprijs ineens geen enkel probleem. Zo’n enorme snelle stijging is ongekend voor een belegging. De vraag is dan ook hoe kan dat?
Ik kan nu een heel verhaal ophangen over schaarste, mijnen die zo snel niet meer kunnen leveren enz. dat zijn allemaal factoren die meespelen. Maar schaarste problemen gelden voor allerlei grondstoffen en edelmetalen en toch zie je daar die enorme stijgingen nooit. Het juiste antwoord is; er is geen plafond aan de zilverprijs en dat weten professionele speculanten maar al te goed.
Met een plafond bedoel ik dat bij prijsstijgingen altijd een remmende werking uit de markt komt. Kijk naar hoe dit bij olie werkt. Stijgt olie te snel dan volgt eerst wat vraag uitval.
Stijgt olie verder door dan heeft dit enorme negatieve effecten op de economie en komen er allerlei mechanismen (overheden, alternatieve energie enz.) in werking die de prijs gaan drukken. Zo ontstaat een plafond in de prijs. Voor de economie zal het worst zijn hoe hoog of hoe laag de zilverprijs staat.
De industrie gebruikt wel veel zilver maar in ieder eindproduct zit zo weinig zilver dat de invloed op de prijs van het eindproduct minimaal is. Centrale banken beleggen nog steeds veel in goud en die hebben vaak de neiging bij een hoge prijs wat te gaan verkopen. Door de enorme voorraden die ze hebben zorgt dit altijd voor prijsdruk.
Bij zilver spelen al deze problemen niet en is de sky the limit. Dat is in het verleden al meermalen gebleken. Dit is overigens iets dat niet vaak voorkomt. Als het weer een keer gaat gebeuren dan loop je snel binnen met een belegging in zilver.
Voor onze gespecialiseerde zilvermijnenwebsite: klik hier
Hoe synthetische ETF beleggingen, future contracten en short speculanten de prijs van zilver kunnen laten vertienvoudigen
We leven al jaren in de sprookjes wereld van de derivaten. Nu heb ik niks tegen een fysieke ETF die het zilver gewoon in bezit heeft. Maar er wordt tegenwoordig steeds meer lucht verkocht en niet alleen bij zilver overigens.
Heel veel handel zit in futures, swaps enz. waar het onderliggend spul helemaal niet in bezit is maar waar enkel met een contract op een stijging of daling gespeculeerd wordt. Met name bij zilver en goud kan dit in turbulente tijden wel eens heel erg uit de hand gaan lopen.
Normaal nemen beleggers in derivaten gewoon genoegen met de gemaakte winst. En hoeft men het onderliggende spul zelf niet te zien of in bezit te hebben het zal ze een rotzorg zijn. Maar beleggingen in goud en zilver worden vaak gedaan uit angst voor het instorten van het financiële systeem, hyperinflatie, oorlog en nog meer van die ongein.
De vraag is wil men dan een papieren bezit of de zilver staven zelf? Het antwoord is simpel als de angst toeneemt gaat de vraag naar fysiek zilver stijgen. En dan hebben we een groot probleem want op papier is er veel meer dan er werkelijk is.
Neemt de vraag naar fysiek bezit van zilver toe dan zal er snel wat gebrek ontstaan waardoor de prijs als een raket de hoogte in gaat. Let op, dit zal alleen gebeuren bij exceptioneel grote ellende in de wereld.
Hoe het beste in zilver beleggen
Beleggen in fysiek zilver heeft gevoelsmatig natuurlijk altijd de voorkeur maar er zitten wel wat nadelen aan. Op zilver staven zit BTW die je als particulier bovenop de zilverprijs moet betalen. Dat is meteen verlies want die BTW krijg je als particulier niet terug bij verkoop.
Zilveren munten kunnen wel zonder BTW gekocht worden. Het verschil tussen aankoop en verkoopprijs is bij munten overigens ook best groot denk daarbij al gauw aan een procentje of 5 of zelfs meer. Telkens op prijsgolfjes lekker wat winst pakken is met zilveren munten niet mogelijk.
Zilver is licht en een zilveren munt van een kilo is meteen een fors ding met nog steeds een lagere waarde dan zo’n klein 1 ounce gouden muntje. Waar je die munten ook gaat opslaan het gevaar van diefstal is altijd aanwezig. Zeker als je ze zo dicht mogelijk bij je in de buurt wilt houden.
In tijd van extreme ellende in de wereld heeft fysiek wel de voorkeur maar laten we hopen dat het nooit nodig is. Ik beleg uitsluitend in zilver via een zilver ETF. Een voordeel van zo’n zilver ETF is ook dat je door de lage spread al snel kunt profiteren van kleine stijgingen die door de heftige bewegingen van de zilverprijs al snel voor leuke rendementen kunnen zorgen.
In zilver beleggen met het verleden in het achterhoofd
Resultaten uit het verleden zijn geen garantie voor de toekomst. Ik ga daar met beleggen ook niet vaak vanuit maar terugkijken in de historie kan geen kwaad. Het kan zeker helpen bij het nemen van een beleggingsbeslissing. Wat weten we uit de historie over zilver.
1 Zilver daalt en stijgt altijd harder dan goud.
2 Zilver kan bij stijgingen in enkele jaren een veelvoud waard worden.
3 De meerjarige verhouding goud/zilverprijs is 1:15
Hoe ga ik hier mee om? Ik denk dat die verhouding 1:15 wat achterhaald is want tijden veranderen, er is geen reden dat we dit gaan terugzien. De huidige verhouding is toegenomen tot 1:70 en dat is fors. Wat zegt dat? Zowel goud en zilver zijn sinds 2010/2011 aan een daling begonnen.
Op de toppen van beiden in 2010/2011 was de verhouding ongeveer 1:40. Zilver is dus zoals verwacht harder gaan dalen dan goud. Dat is niks nieuws want dat zagen we altijd. Blijft goud dalen dan zal zilver dus nog verder dalen en dan is 1:80 ook nog mogelijk. Ik voorspel het niet maar sluit het ook niet uit.
Toch zal er zoals altijd weer een moment gaan komen dat goud gaat stijgen. Dan zal zilver wederom harder stijgen en ook weer richting 1:40 of nog verder gaan. Hoe ga ik hier nu mee om? Bij beleggen in zilver kijk ik naast andere dingen ook vooral naar die verhouding met goud.
Nu kun je een lange discussie beginnen over wat die gemiddelde verhouding tussen beiden zou moeten zijn. Voor de lange termijn denk ik dat je tot een verhouding van 1:55 kunt kopen ook als goud en zilver al aan het stijgen zijn. Dan voor de 1:40 er een keer uitstappen.
Voor mij als actieve belegger betekend het dat ik de golven van de zilverprijs kan blijven benutten met telkens wat rendement pakken. Want ook als ik een keer op verlies sta weet ik dat het na een tijdje toch goed gaat komen door het enorme opwaartse potentieel van de zilverprijs.
Lekker veel en relatief safe handelen in zilver. Met door de heftige koersbewegingen kans op hoge rendementen in korte tijd.
Voor onze gespecialiseerde zilvermijnenwebsite: klik hier
Hoe ik +21% jaarrendement kan maken. Klik hier
Bekijk mijn korte en lange termijn transacties. Klik hier