Beleggen in fondsen
Ik ga niet in fondsen beleggen en heb nog nooit in welk beleggingsfonds dan ook mijn geld gestoken. Klinkt niet enthousiast. Ik ben inmiddels niet meer de enige en ik zie al jaren steeds meer kritiek komen op beleggingsfondsen.
Zowel adviseurs als particulieren zijn er inmiddels wel achter dat de rendementen vaak zwaar tegenvallen en ook nogal onvoorspelbaar zijn. Tientallen jaren geleden waren het de populaire beleggingsproducten van de particuliere belegger die beloftevolle fondsen.
Het heeft overigens best lang geduurd voordat men inzag dat de beloofde rendementen zelden kwamen. Ik ga hieronder wat meer in op de problemen bij het beleggen in fondsen.
Vertrouwen op blauwe ogen is nodig bij het beleggen in fondsen
Ik begin meteen bij de hoofdoorzaak waarom ik niet in fondsen beleg. Een fonds heeft altijd als doel de onderliggende waarden te verslaan. Beleg je met een fonds in de AEX en de AEX stijgt 5% dan is het dus de bedoeling dat het fonds meer dan 5% gaat stijgen.
Een fonds tracht dit te bereiken door binnen die AEX op de juiste momenten intensief te handelen waardoor het rendement hoger moet worden. Voor dat actief handelen zijn natuurlijk mensen nodig en die kosten komen ten laste van het fonds en uiteindelijk de belegger.
Fondsen kunnen op allerlei manieren aan het handelen verdienen Dit wordt dan keurig doorgerekend aan het fonds en dit drukt natuurlijk het rendement. Dit is het eerste punt waarvan we dus maar moeten hopen dat het netjes gaat. De resultaten die fondsen behalen staan of vallen afhankelijk van de kennis en kunde die de handelaren van die fondsen hebben. Helaas gaan ook die nogal eens de mist in.
Dan zijn er ook nog fondsen die gewoon alle geld in eigen zak steken en er een luxe leven van gaan leiden. De bekendste is Madoff die dat overigens opmerkelijk lang heeft volgehouden. Kortom bij het beleggen in fondsen ben je geheel afhankelijk van de club die achter dat fonds zit.
Nu zal sinds de kredietcrisis niemand meer geloven dat men in de financiële wereld zonder meer te vertrouwen is. Nooit aan het eigenbelang zal denken maar uitsluitend het belang van de klant voorop stelt. Waarom dan via een fonds wel het geld aan ze ter beschikking stellen zodat ze er wat leuks mee kunnen gaan doen?
De eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat er best ook wel betere tussen zitten maar het risico om al het geld te verliezen is aanwezig. De kans op verlies is groot en de kans op een hoog rendement klein, niks voor mij.
Met top lijsten in fondsen beleggen
Tientallen jaren werkte deze truc en wat hebben ze daar een hoop beleggers gek mee gekregen. Fondsen moeten beleggers aantrekken en de beste manier is dan natuurlijk om te laten zien hoeveel geld je er mee kunt verdienen, of kon verdienen was het eigenlijk.
Kranten, tijdschriften overal kon je die lijsten vinden met “beste” beleggingsfondsen. Hoe hoger in het lijstje hoe hoger het rendement in het verleden was. Vaak gaf men ook nog wel een risico indicatie maar ja wie kijkt daar nu naar als je 40% rendement kunt halen?
Hoe kwamen die hoge rendementen tot stand? Een bepaalde niche markt waarin het fonds belegt kan het natuurlijk in een jaar heel goed gedaan hebben. Men kan ook een enorm risico hebben genomen dat toevallig goed uitpakte.
Je start gewoon 10 beleggingsfondsen laat ze veel risico nemen, 9 falen maar er kan er 1 tussen zitten die met stip in het lijstje naar boven schiet. Hoe dat men ook hoog in die lijstjes kwam. Op basis van resultaten uit het verleden klakkeloos in een fonds stappen is gewoon stom. Maar hele volksstammen deden (en doen) het.
Beleggen in fondsen verliest terrein
Ondanks dat resultaten van fondsen vaak tegenvielen bleven beleggers op basis van mooie marketingpraatjes hun duur verdiende centjes in fondsen steken. De reden is meestal dat deze beleggers van zichzelf vinden dat ze te weinig verstand van beleggen hebben en dus maar vertrouwen op de kennis en kunde van anderen.
Maar dit is aan het veranderen. Het vertrouwen in de financiële wereld is door de vele misstanden niet meer zo hoog. Beleggers worden gedwongen het meer in eigen hand te gaan houden. Door internet is de benodigde info en kennis ook heel makkelijk te vinden. Al die brokers met hun prachtige uitgebreide websites helpen de beleggers ook enorm.
Maar de echte doorbraak is toch de opkomst van indextrackers en ETF producten die tegen lagere kosten dan een fonds een betere prestatie kunnen leveren. Uiteindelijk zullen indextrackers en ETFs de traditionele fondsen grotendeels doen verdwijnen.
Hoe ik +21% jaarrendement kan maken. Klik hier
Bekijk mijn korte en lange termijn transacties. Klik hier