Beleggen in een ETF
Het beleggen in een ETF neemt nog steeds toe. Voor professionele beleggers is het al jaren heel normaal om in een ETF te beleggen. De Amerikanen waren de eerste particuliere beleggers die massaal zijn gaan beleggen in een ETF.
En zoals zo vaak volgde de rest van de wereld de Amerikanen. Ook in Nederland is het beleggen in een ETF nu ontdekt door de “gewone” belegger. Ga je naar een beleggers bijeenkomst dan zie je alle beleggers zich als gieren op alle ETF informatie storten.
Beleggen in een ETF is de trend in beleggersland. Als ETF specialist ga ik hieronder uitleggen hoe dat komt.
Met een ETF in een index beleggen
Iedere belegger is wel bekend met het indexbeleggen. Dat doe je niet door zelf alle aandelen in die index te kopen maar via een index beleggingsfonds of een index tracker. Bedenk daarbij wel dat een tracker en een index tracker ook vallen onder het begrip ETF.
Beleggers met een index tracker zijn wel degelijk ook in een ETF aan het beleggen. Een ETF heeft als voordeel dat het zo exact mogelijk de index volgt en dus niet kan verrassen in negatieve zin zoals een beleggingsfonds dat wel kan.
Met een ETF in een groepje aandelen beleggen
Wil je gaan beleggen in een specifieke sector dan is er meestal wel een ETF te vinden die precies daarin belegt. Zo kun je door een ETF te kopen in een klap alle aandelen van die sector in bezit krijgen. In bezit hoeft niet helemaal juist te zijn want er zijn ook synthetische ETFs en die volgen alleen maar die groep aandelen.
Voor het resultaat maakt het niet veel uit want hoe een ETF ook in elkaar is gezet door de aanbieder. Een ETF moet en zal de onderliggende aandelen meestal een index volgen.
Het is wel een beetje een zoektocht om de ETF te vinden die het beste past bij de sector waarin je wilt gaan beleggen. Echter het aanbod in ETFs is zo snel gegroeid dat het steeds beter lukt een passende ETF te vinden.
Beleggen in een grondstoffen ETF
Voor een gewone belegger was het altijd lastig om in grondstoffen te beleggen. Uiteraard waren er altijd al de futures maar dat is toch echt meer een beleggingsproduct voor de professionele belegger.
Eigenlijk mag je een future niet eens een belegging noemen want het is een contract met leveringsverplichting en dus iets heel anders dan een ETF. Met een ETF is het niet meer zo lastig en risicovol om in grondstoffen te gaan beleggen.
Officieel heet een grondstoffen ETF overigens een ETC ( exchange traded commodity) maar iedereen gebruikt tegenwoordig steeds vaker de algemene benaming ETF. Het mooie van zo’n grondstoffen ETF is dat de prijs van de grondstof zo goed mogelijk gevolgd wordt. Daardoor is het grondstoffen spelletje laag kopen en duurder weer verkopen nu ook toegankelijk voor kleinere beleggers.
Laag kopen en daarna duurder verkopen wil je als aandelen belegger natuurlijk ook maar daar is dat veel moeilijker. Een aandeel kan maar blijven dalen en nooit meer gaan stijgen naar zijn originele waarde. Het bedrijf kan zelfs op de fles gaan.
Bij grondstoffen is beter de bodemprijs te bepalen door o.a. naar break evens te kijken van marktpartijen. Een grondstof zal nooit failliet gaan of terugvallen tot een belachelijk lage prijs zoals aandelen dat vaak wel doen.
Na een tijd van dalen gaan grondstoffen altijd wel weer een keer stijgen zo zit de economie in elkaar. Met het beleggen in een grondstoffen ETF kun je daar dan mooi van profiteren.
De voordelen van het beleggen in een ETF
Ook met een ETF kun je op verlies komen staan maar de kans dat je echt op je bek gaat net als met aandelen is normaal uitgesloten. In individuele aandelen beleggen betekend dat je veel meer kennis en kunde moet hebben dan bij het beleggen in een ETF.
Simpele beleggingsstrategieën zoals telkens bijkopen op een daling kunnen bij aandelen op een ramp uitdraaien. Maar werken wel bij een ETF mits de stappen vergenoeg van elkaar liggen.
Na forse dalingen gewoon klakkeloos instappen zonder er verder bij na te denken kan bij een ETF heel goed uitpakken. Maar bij een individueel aandeel is dit extreem dom met meestal rampzalige gevolgen.
Waarom beleggen in een ETF anders werkt
Zo en nu moet ik denk eerst maar even uitleggen waarom dat allemaal zo is. Met een ETF beleg je vooral in een index, een grote groep aandelen die een sector vertegenwoordigen of bijvoorbeeld een grondstof.
Een index, grondstof of grote pluk aandelen te samen gaan nooit failliet of tot nabij 0 terugvallen. Al het geld kwijtraken kan met een normale ETF (er zijn er ook enkele met hefboom en dat is een ander verhaal) dus eigenlijk niet. Dat is het eerste grote verschil met een aandeel.
Voor een index en grondstof is het al heel wat als die vanaf een top met 50% dalen. Komt niet vaak voor en dan moet je ook nog zo stom zijn geweest om precies op de top te kopen.
Er is normaal altijd een bodem die bij grondstoffen ook nog eens sterker is dan bij een index. Grondstoffen hebben break even prijzen waaronder heel veel delvers van grondstoffen omvallen of productie terugschroeven. Uiteindelijk ontstaat dan toch weer wat schaarste bij grondstoffen en hup de prijs vliegt omhoog.
Ook een index zo blijkt uit de historie zal altijd een bodem vinden waarna weer een stijging gaat starten. Beleggen in een groep aandelen van een bepaalde sector via een ETF kan wel een iets wildere rit geven afhankelijk van de sector. Maar ook hier zal een bereikte bodem normaal de koers van de ETF weer doen oplopen.
Een individueel aandeel kan echter jarenlang blijven dalen, nooit herstellen en daarna wachten op faillissement over overname voor zo goed als nop. Als je gaat beleggen in een ETF heb je bijna de keiharde zekerheid dat er een bodem bestaat en dat nadat de bodem is bereikt de koers weer zal stijgen.
Hier kun je heel goed een beleggingsstrategie op afstemmen. Er is overigens ook een keerzijde en dat is bij stijgingen. Een individueel aandeel kan mits het bedrijf in de juiste markt zit en de wind mee heeft voor een hele langdurige stijging zorgen.
Vroege instappers zullen dan een de sky is the limit gevoel gaan krijgen. Helaas maar zoiets is bij het beleggen in een ETF zelden te verwachten. Of je moet op het juiste moment met een specifieke sector ETF heel vroeg in bijvoorbeeld een nieuwe technologie of biotech sector stappen (met relatief hoog risico).
Normaal heeft een index tracker of een grondstoffen ETF een soort plafond. Dit historisch plafond doorbreken kan wel voor een tijdje maar het komt niet vaak voor en zorgt normaal voor een terugval.
Bij een individueel aandeel kan het lonen zelfs na een jarenlange stijging waarbij telkens nieuwe records zijn gezet toch nog mee te springen als het bedrijf nog steeds groeikansen heeft. Om dit na een hele lange stijging met een ETF nog te doen zal meestal best risicovol zijn.
Dicht bij bodems kopen is wat mijn voorkeur heeft bij een ETF. Nu is uiteraard de vraag maar hoe weet ik wanneer er een top of bodem ontstaat bij een ETF? Daar is geen wiskundige formule voor. Kijken naar historische koersen en een goede afweging maken op basis van het heden is de kunst.
Ik hoop dat ik met bovenstaande duidelijk gemaakt heb dat je heel anders moet beleggen in een ETF dan dat je dat met een individueel aandeel gewend bent. In de praktijk ervaren de meeste beleggers het beleggen in een ETF als veel makkelijker.
Het onzekere gevoel dat je toch vaak wel krijgt als je in een individueel bedrijf belegt is er niet bij het beleggen in een ETF.
Hoe ik +21% jaarrendement kan maken. Klik hier
Bekijk mijn korte en lange termijn ETF transacties. Klik hier