Actief lange termijn beleggen met gemiddeld jaarrendement van 10%

Bij iedere aankooptransactie geef ik naast de korte termijn gegevens ook een lange termijn rendementsverwachting inclusief een kans percentage om dit binnen 1 jaar te behalen.

Ik koop dus op hetzelfde moment zowel de korte als lange termijn indextrackers en ETF’s. Dat kan want 1 van de voorwaarden om een korte termijn transactie te doen is dat het er voor de lange termijn ook positief moet uitzien.

Geen ouderwets passief lange termijn beleggen

Jaren geleden was het heel normaal om nu een belegging te doen en dan over 10 of 20 jaar nog eens te kijken wat het rendement is. Dat soort lange termijn beleggen is achterhaald.

De beleggingswereld is nu veel sneller aan het draaien en de mogelijkheden door het internet zijn gigantisch. Ik noem dit dan wel lange termijn beleggen maar gebruik ook opzettelijk het woordje actief.

Deze manier van lange termijn beleggen is bedoeld om niet al te vaak te hoeven handelen en zo ook de kosten laag te kunnen houden. Maar wel om binnen een jaar al een mooi rendement te kunnen behalen.

Gemiddeld jaarrendement van 10%

Dit is haalbaar door in verschillende indextrackers en ETF’s te beleggen. Met verschillend bedoel ik ook verschillend in opgegeven verwacht rendement.

Bij de bekende indextrackers die vaak als basis dienen voor iedere belegging zijn die niet spectaculair met ergens tussen de 5% en 15% misschien. Bij de andere uitersten de grondstoffen en grondstofsectoren kunnen die wel oplopen tot 100%.

Bij landen en andere sector ETF’s zitten te verwachten rendementen tussen de 10% en 30%. Maar risico en rendement gaan ook hier samen.

Het is dus te kort door de bocht om alleen die ETF’s te kiezen met de hoogste rendementsverwachtingen. Een goede mix gaat uiteindelijk het meest stabiele jaarrendement opleveren.

Dat is ook de reden dat ik 137 indextrackers en ETF’s volg verdeeld over 12 groepen. Voor een goed stabiel resultaat is het nodig 3 tot 5 groepen te volgen.

Bullmarkt

Sinds 2009 verkeren bijna alle beurzen in een bullmarkt. In een bullmarkt stijgen beurzen jaarlijks. Voor de lange termijn strategie is het noodzakelijk dat we in een bullmarkt blijven.

Uitsluitend een bullmarkt met jaarlijks enkele forse dips zoals we die de afgelopen jaren hebben gehad kan met de lange termijn strategie voor een hoog rendement zorgen.

Indien beurzen niet jaarlijks doorstijgen en er geen kansen komen om bij correcties tegen lage prijzen stukken in te slaan is het jaarrendement van 10% niet haalbaar. Die 10% is dus een doel met een plan van aanpak.

De haalbaarheid in de praktijk hangt af van de bewegingen op de beurzen. U kunt zelf de resultaten uit het verleden beoordelen. Alle transacties ouder dan een maand zijn gratis te bekijken Klik hier.

Handmatig verkopen

Dit is een verschil met het korte termijn beleggen waar ik automatisch verkoop. Bij mijn afweging om te verkopen kijk ik uiteraard naar het inmiddels behaalde rendement. Ook de tijd dat de belegging al loopt speelt zeker een rol.

Verder maak ik gebruik van een variabel gewogen kansberekening om te zien of de koers al bij een top is aangekomen of nog verder kan doorstijgen.

Toelichting bij verkoop

In tegenstelling tot bij de korte termijn verkopen geef ik bij de lange termijn verkopen wel een duidelijke reden op. Ik geef een onderbouwing waarom ik op dat moment verkoop.

Meer of minder dan het verwachte rendement

Het opgegeven verwachte rendement is slechts een inschatting bij aankoop. Het is namelijk onmogelijk om al in detail een jaar vooruit te kijken. Er kan zoveel veranderen in een jaar.

Daarom verkoop ik in de praktijk of voordat het rendement is behaald en ook wel eens pas daarna. Ik leg het uit aan de hand van voorbeelden.

Voorbeeld 1: Stel dat ik een rendement van 40% binnen 1 jaar verwacht. Maar na een half jaar is het rendement al 34%. Echter de verwachting is dat er een tijdelijke daling aan zit te komen. Door die daling moet ik dan te lang wachten op die laatste paar procenten.

Daarom verkoop ik voordat de daling gaat beginnen. Want het is dan beter meteen het vrijgekomen geld inclusief winst opnieuw in een andere indextracker of ETF te beleggen.

Voorbeeld 2: Stel dat ik wederom een rendement van 40% binnen 1 jaar verwacht. In het begin zit het nog wat tegen en ik sta een tijdlang op verlies. Maar dan gaat de verwachte stijging vanaf een lange termijnbodem toch beginnen.

Er zit door meevallers duidelijk meer in het vat dan die 40%. Dan kan het zijn dat ik pas bij 50% verkoop, ook als dat dan 14 maanden in beslag zou nemen.

Wat ik wil aangeven is dat er zowel in de tijdperiode van een jaar als in het verwachte rendement in de praktijk wel behoorlijke afwijkingen mogelijk zijn.

Voor mij in de praktijk

Ik doe 1 aankoop voor zowel lange als korte termijn. Bij een korte termijn verkoop echter verkoop ik een klein gedeelte niet dat gaat door voor de lange termijn.

Omdat ik vaak meerdere keren handel in 1 ETF of indextracker stapelen al die kleine gedeeltes zich op en die verkoop ik dan in 1 keer als ik voor de lange termijn verkoop. Het behaalde eindrendement dat ik dan opgeef is een gemiddelde van al die aankopen.

Voor welke belegger geschikt

Een belegger die niet bijna dagelijks de beurs wil volgen of kan handelen. Ook voor beleggers met kleinere budgetten is dit goed geschikt. De transactiekosten drukken minder zwaar en hierdoor is het toch mogelijk het budget goed te spreiden over meerdere indextrackers en ETF’s.

Bekijk al mijn korte en lange termijn transacties: Klik hier

Mijn transacties volgen + direct een e-mail: Klik hier