Beleggingsresultaten 2019

Beursman BV heeft inmiddels 5 websites. Een ETF website, een goudmijnwebsite, een zilvermijnwebsite en 2 Engelstalige varianten van de ETF en de goudmijnwebsite. Hieronder kunt u de resultaten over 2019 lezen.

Het is voor het begrijpen van de resultaten belangrijk om te weten dat de goudmijn- en zilvermijnwebsite een totaal andere werkwijze van beleggen hebben dan de ETF website.

Werkwijze goudmijn- en zilvermijnwebsite:

Dit is buy and hold. Ik blijf altijd met het volledige bedrag in de mijnaandelen zitten. Ik beleg per website altijd in 7 mijnaandelen, niet meer en niet minder. Af en toe wissel ik van mijnaandeel. Met het bedrag van de verkoop van het ene aandeel koop ik direct het volgende mijnaandeel.

Klanten krijgen van die wisseling van mijnaandeel een e-mail. De resultaten van de goudmijn- en zilvermijnaandelen over 2019 zijn de resultaten van de portefeuille.

Werkwijze ETF website

Met de ETF website koop en verkoop ik telkens een ETF. Ik maak gebruik van de golfbewegingen in de grafiek. Na een daling kopen en na een stijging weer verkopen. Ik gebruik hiervoor 2 strategieën.

De korte termijn strategie waarbij ik binnen een maand een rendement van rond de 5% tracht te halen. En een lange termijn strategie waarmee ik tracht in ongeveer een jaar tijd een maximaal rendement te behalen.

Met de ETF website blijft er altijd geld langs de zijlijn staan. Het andere deel zit in de ETF’s nog in portefeuille. De resultaten over 2019 zijn van gerealiseerde verkopen. Die posities staan dus niet meer open en de winsten staan in de boeken.

Resultaten 2019 ETF website lange termijn strategie:

Hieronder de winstpercentages van alle lange termijn verkopen in 2019:

21% groep L: iShares Global Clean Energy UCITS ETF

19% groep F: Lyxor STOXX Europe 600 Retail UCITS ETF

14% groep B: Think European Equity UCITS ETF

14% groep J: ETFS Brent Oil

13,5% groep D: Vanguard All-World High Dividend Yield UCITS ETF

12,5% groep A: Lyxor DAX (DR) UCITS ETF

12% groep A: iShares EURO STOXX 50 UCITS ETF (Dist)

12% groep A: Think AEX UCITS ETF (van Eck)

12% groep F: iShares EURO Dividend UCITS ETF

12% groep G: ETFS Russell 2000 US small cap GO UCITS ETF

9% groep A: iShares Core FTSE 100 UCITS ETF (dist)

9% groep G: iShares U.S. Regional Banks ETF

7% groep B: iShares MSCI Eastern Europe Capped UCITS ETF

Resultaten 2019 ETF website korte termijn strategie:

Totaal aantal korte termijn kooptransacties:

2018: 22

2019: 17

Totaal aantal korte termijn verkopen met winst (gemiddeld iets meer dan 5%) volgens verwachting: 

2018: 39

2019: 27     

Nog openstaande posities (kunnen tot maximaal 5 posities in dezelfde ETF zijn):   

31-12-2018: 36

31-12-2019: 25 

Toelichting op de resultaten van de ETF website:

2019 was een uitstekend beursjaar. Dat is de algemene gedachte. Ik zie dat anders. 2019 lijkt zo’n goed beursjaar omdat we kerst 2018 een mini crash hadden. Ik leg het uit aan de hand van de AEX.

Op 27 juli 2018 maakte de AEX een top op 576. Rond kerst 2018 een felle daling tot 476. Daardoor eindigde de AEX 2018 op 487.

Beleggers die geen enkele belegging hadden en in de eerste week van 2019 voor het gehele budget kochten hebben 2019 met prachtige winsten afgesloten.

Maar hoeveel nieuwkomers zullen het aangedurfd hebben om na de scherpe daling van een week ervoor meteen de spaarpot om te kieperen en er vol voor te gaan? Heel erg weinig denk ik.

Daarom heeft in de praktijk bijna niemand maximaal van dat goede beursjaar 2019 kunnen profiteren. Iedereen die geheel 2018 al aan het beleggen was zal kerst 2018 diep in het rood zijn gegaan om pas rond april 2019 weer wat groene cijfers te zien.

De eerste helft van 2019 waren we bezig met het herstel van de schade opgelopen tijdens kerst 2018. De AEX ging van 576 (27 juli 2018) naar 604 (31 december 2019). Dat is een rendement van slechts 5% in 17 maanden tijd. 2019 lijkt dus een veel beter beursjaar dan het werkelijk was.

Hoe ik het zelf met de ETF website heb gedaan? Minder goed dan andere jaren. Dat tegenvallende jaar komt niet door de beleggingsresultaten van de aankopen in 2019. Bij de lange termijn strategie veel verkopen met hele aardige winsten.

Er zijn ook relatief veel ETF’s met winst volgens verwachting (iets meer dan 5%) via de korte termijn strategie verkocht. De openstaande posities voor de korte termijn strategie zijn t.o.v. 2018 met 11 gedaald. Ook dat is een goed teken.

Een aantal openstaande posities staat nog op verlies maar veel minder dan in 2018. Dus ook daar geen probleem. Waarom ben ik dan toch niet helemaal tevreden over 2019?

Er kwamen te weinig koopkansen. Begin januari was de koopkans. Vanaf 2 januari begon ik diverse ETF’s te kopen. Dat bleek juist. Maar ik kocht in januari (achteraf gezien) te weinig. Vanaf 2 januari tot 31 december bleven beurzen zonder enige terugval van betekenis doorstijgen.

Dat past niet bij de werkwijze die ik voor de ETF website hanteer. Kopen na een daling en verkopen na een stijging en zo ritjes op de golven van de grafiek maken. Dat werkt niet goed als beurzen bijna in een rechte lijn stijgen.

Er waren bij een aantal ETF’s wel een paar kleine terugvallen en een aantal heb ik kunnen benutten. Maar andere jaren waren er vaker terugvallen en waren die dalingen groter.

Het gehele jaar door heb ik wel goed kunnen handelen in de groepen J en K maar vooral in edelmetalen en de daarbij horende mijnen ETF’s. Met grondstoffen bleef ik gezien de afzwakkende groei van de wereldeconomie voorzichtig.

In de tweede helft van 2019 begon het allemaal nog lastiger te worden. Sinds de aankondiging van de eerste fase handelsdeal bleven beurzen maar doorstijgen naar telkens nieuwe all time highs (VS) of nieuwe toppen.

Kopen na een daling was toen niet meer mogelijk want er waren geen noemenswaardige dalingen. De hoge beurzen zonder terugvallen waren niet de enige reden dat ik in 2019 minder koopkansen zag.

Geheel 2019 namen de risico’s toe. De brexit, de handelsoorlog tussen de VS en China, de kans dat de VS ook met de EU en andere landen handelsoorlogen zou beginnen en de afzwakkende groei van de wereldeconomie.

Daar tegenover stond meer stimulatie door de ECB en de FED. 2019 was gewoon een jaar in tegenstelling tot de meeste voorgaande jaren dat niet goed aansloot bij de werkwijze van de ETF website.

Een jaar zoals 2019 met een extreem lage start en daarna zonder veel terugval alsmaar doorstijgende beurzen is echter zeldzaam. 2020 beginnen we precies andersom met juist hele hoge beurzen. We moeten afwachten hoe het gaat verlopen.

Maar ik verwacht geen kopie van 2019. Eerder gezien alles wat er speelt een jaar met veel volatiliteit. En volatiliteit daar moet ik het met de ETF website van hebben.    

De resultaten van de goudmijn- en zilvermijnwebsites

Op 9 december 2018 ging de goudmijnwebsite van start. Op 9 juni 2019 het begin van de zilvermijnwebsite. Dat bleek achteraf precies het juiste moment want sindsdien zijn de goud- en zilverprijs hard gestegen.

Dus eerst maar eens uitleggen waarom ik begon te beleggen in goudmijn- en zilvermijnaandelen. In de loop van 2018 begonnen economische cijfers wat minder te worden. De kans op meer stimulatie van centrale banken nam daarom toe.

Renteverlagingen zijn goed voor de goud- en zilverprijs want op goud en zilver krijgt men geen rente. De concurrentie met een spaarrekening is er door de lage rente niet. Als centrale banken meer geld printen stijgt de inflatie en die geldontwaarding zorgt ervoor dat de goud- en zilverprijzen stijgen.

In 2019 kwam de ECB met een renteverlaging en een nieuw QE geld bijdruk program. De FED kwam in 2019 met 3 renteverlagingen en moest de repo markt met enorme dagelijkse bedragen werkend houden.

Ik heb de komende jaren geen enkele angst voor renteverhogingen. Al zou men willen. Gezien de steeds maar harder stijgende schuldenberg kan de rente gewoon niet meer omhoog. Zowel de FED als de ECB hebben al aangegeven dat men de rente nog lange tijd niet zal verhogen.

Negatieve of bijna 0 rentes op spaarrekeningen en negatieve opbrengsten op staatsobligaties zorgen er voor dat beleggen in goud en zilver zinvoller is. Daarnaast zijn goud en zilver de angstmetalen. Is er ergens een probleem of risico dan vlucht men in goud en zilver.

De hiervoor staande argumenten zijn algemeen bekend. De belangrijkste reden om in goud te beleggen is echter wat minder bekend. Onder Basel 3 heeft de BIS (Bank of International Settlements) goud per april 2019 de Tier 1 status gegeven.

De BIS is de centrale bank die boven alle nationale en centrale banken staat. Tier 1 is het zwaarstwegende kernkapitaal van een bank. Alleen Tier 1 kapitaal telt voor de volle 100% mee als bankkapitaal.

Voor 1 april 2019 had goud slechts een Tier 3 status en mocht maar voor 50% meegeteld worden. Die Tier 1 status voor goud heeft enorme gevolgen. Ten eerste heeft het voor (centrale) banken weer zin om extra veel goud te bezitten.

Het hoeft dus geen verbazing dat centrale banken in 2018 en 2019 voor een record tonnage (sinds 1967) aan goud hebben gekocht. Als een centrale bank de balans gaat vergroten (geld printen) dan hoort er om het huishoudboekje kloppend te krijgen aan de andere kant ook iets van waarde op de balans te staan.

Centrale banken hadden al veel goud en nu dat met de Tier 1 status in kapitaalwaarde is verdubbeld is dat mooi opgelost. Door de Tier 1 status is de kans dat centrale banken hun tot het kernkapitaal behorende goud nog gaan verkopen nihil.

Hoe meer geld centrale banken gaan printen des te belangrijker is het dat hun kernkapitaal en dus goud een hoge waarde heeft. Sinds 1 april 2019 zijn nationale en centrale banken daarom veel afhankelijker van de goudprijs geworden.

Ze hebben baat bij een hoge goudprijs. Mooi want dat heb ik ook. Ik beleg overigens in goudmijn- en zilvermijnaandelen omdat die een hefboom op de goud en zilverprijs hebben.

De resultaten van de goudmijnaandelen: + 27%

Van de 7 goudmijnaandelen heb ik er in 2019 twee gewisseld. Op 27-9-2019 verkocht ik Iamgold met een winst van 12%. Ik kocht er een Australisch goudzoekersbedrijf voor in de plaats. Op 9-12-2019 verkocht ik Agnico Eagle Mines met een winst van 50%.

Ik kocht er een Amerikaans goudmijnbedrijf en potentiële overname kandidaat voor terug. Tot september steeg de goudprijs hard. De goudmijnaandelen stegen daardoor in de zomer van 2019 naar prachtige rendementen.

Sinds de aankondiging van de eerste fase handelsdeal moest de goudprijs een klein stapje terug doen. Goudmijnaandelen hebben een hefboom op de goudprijs. Daarom begonnen een aantal van die goudmijnaandelen de laatste maanden van het jaar te dalen.

Tegen het eind van het jaar gaven 2 goudmijnbedrijven extra aandelen uit. In beide gevallen om projecten te versnellen. Positief voor de langere termijn. Maar niet goed voor de korte termijn want de aandelen werden na die aandelenuitgifte hard afgestraft.

Ik verwacht bij deze 2 aandelen herstel van de koers. Maar dat herstel kwam eind 2019 nog niet en dat drukte het jaarresultaat. Ik heb hoge verwachtingen van de 2 nieuwe goudmijnaandelen die ik eind 2019 kocht.

Maar de redenen daarvoor zijn zaken die vooral in 2020 gaan spelen. Daarom zijn die koersen nog achter bleven en hebben daarmee het resultaat over 2019 gedrukt. Alles bij elkaar over 2019 met de 7 goudmijnaandelen toch nog een aardig rendement van 27%.

Toch ben ik maar gematigd tevreden. Er had meer in gezeten. Met name die 2 bedrijven die net voor het eind van het jaar nog extra aandelen uitgaven hebben de resultaten te hard gedrukt.

Hadden ze dat een paar maanden eerder gedaan dan was de koers al weer herstelt. Nu kwam het dieptepunt althans voor de jaarresultaten precies op het verkeerde moment. 

De resultaten van de zilvermijnaandelen + 46%

Een prachtig resultaat waar ik erg tevreden over ben. Zeker als je bedenkt dat dit resultaat in iets meer dan een half jaar is gerealiseerd. Want de zilvermijnwebsite ging pas op 7 juni 2019 van start. De resultaten zijn vanaf die datum.

Ik wisselde van de 7 zilvermijnaandelen er in 2019 slechts 1. Ik verkocht Pan American Silver met een rendement van 66%. Ik kocht er een zilvermijnbedrijf dat altijd heel handig met veranderde marktomstandigheden weet om te gaan voor terug.

Precies op het juiste moment want het aandeel had net een bodem gezet. Nog geen maand in portefeuille steeg dit aandeel meteen met 49%. Een meevaller die positief bijdroeg aan het resultaat over 2019.

De meeste andere aandelen deden het ook uitstekend. Het best presterende aandeel had in iets meer dan een half jaar een rendement van 130%. De nummer 2 deed het met 90% niet veel slechter.

Er dook maar 1 aandeel in de min. Een daling met 32%. Een combinatie van redenen. 2 mijnongelukken en vooral het naar beneden moeten bijstellen van de productie van een recent aangekochte goudmijn. Het zilvermijnbedrijf had die goudmijn nu juist gekocht om resultaten meer stabiel te krijgen.

Mijnongelukken zijn (hopelijk) eenmalige gebeurtenissen. In 2020 verwacht men de problemen met de goudmijn te kunnen oplossen. Redenen voor mij om het aandeel gewoon in portefeuille te houden.    

Korte toelichting alle resultaten en vooruitzicht 2020

2019 was een beursjaar dat niet goed aansloot bij de werkwijze van de ETF website. Ondanks dat gemiddeld toch hele mooie rendementen op de gedane aankopen. Het enige probleem was dat er te weinig koopkansen waren waardoor er teveel geld zonder rendement te maken aan de zijlijn is blijven staan.

Voor 2020 verwacht ik gezien het hoge begin een normaal beursjaar met meer volatiliteit waardoor de werkwijze van de ETF website beter tot zijn recht zal komen.

De goudmijnwebsite had last van een paar tegenvallers die precies op het verkeerde moment kwamen. Ondanks dat nog een heel aardig jaarrendement van 27%. De goudprijs is in het krachtigste deel van de bullmarkt terecht gekomen. Daarom verwacht ik voor 2020 voor de goudmijnwebsite aanzienlijk hogere rendementen.

De zilvermijnwebsite deed het met een rendement van 46% in iets meer dan een half jaar uitstekend. Toch heb ik voor 2020 nog veel hogere verwachtingen. Als de goudprijs tijdens een bullmarkt hard stijgt dan stijgt de zilverprijs altijd nog veel harder.

Dat komt omdat er in geld gezien veel minder zilver dan goud is. Daardoor reageert zilver veel harder op aankopen met hetzelfde bedrag.   

Mijn ETF en indextrackers transacties volgen: Prijzen en voordeelpakketten: Klik hier

Prijslijst goudmijnaandelen: Klik hier

Prijslijst zilvermijnaandelen: Klik hier