Beursnieuws

Laatste update: 03-04-2025 19:34

Globalisering overleden. President Trump heeft gisteren de importtarieven bekendgemaakt. Ze waren wat hoger dan verwacht. Wat betreft de Amerikanen is dit het eind van de globalisering.

De schade aan de wereldeconomie zal fors zijn. Met name de Aziatische lagelonenlanden worden heel erg zwaar getroffen. Voor die landen liggen de tarieven tussen de 34% (China) en zelfs tot 46% (Vietnam).

Dat is niet te overbruggen en zal veel van die Aziatische lagelonenlanden (met uitzondering van China) in een hele zware recessie drukken.

Met 20% lijkt ook de EU de klos. Dit is echter nog erger dan die 20% doet vermoeden. De dollar daalt t.o.v. de euro namelijk hard en alleen vandaag al met rond de 2%.

Door wat er nu in de VS gaande is zal die dollar nog verder dalen en kun je een euro/dollarkoers van 1,20 of zelfs 1,25 verwachten. Dan is de EU niet 20% maar 30% te duur geworden.

Door al die importtarieven zal de Amerikaanse inflatie weer fors gaan stijgen. Het zal even duren voordat we die importtarieven volledig in inflatiecijfers gaan terugzien. Waarschijnlijk pas na de zomer en richting kerst.

Het grootste risico voor de Amerikaanse economie is dat consumenten gaan afhaken en alle niet broodnodige aankopen vanwege de hoge prijzen niet meer gaan doen. Als dat gebeurd zit de Amerikaanse economie in de tweede jaarhelft in een zware recessie.

Yields op Amerikaanse staatsobligaties dalen en dat is een teken dat die vandaag gekocht worden. Een logische reactie. Beurzen dalen behoorlijk en beleggers hebben zich ondanks alle aankondigingen van een aanstaande Bevrijdingsdag volledig laten verrassen.

Ik zie dat nu vaker. Vroeger en dan heb ik het over alle jaren behalve de laatste 2 verkocht men op basis van grote risico’s voor het event. Na het event kocht men dan vaak weer. De afgelopen 2 jaar zijn het sitting ducks die zich laten verrassen en pas na het event handelen.

Met de importtarieven die nu op tafel liggen ben ik extreem negatief over de beurzen. Ze staan nog steeds veel te hoog.

De olieprijs daalt vandaag ook hard. Heeft niet zoveel met die importtarieven te maken. OPEC+ heeft vandaag besloten de dagelijkse olieproductie met 411.000 vaten te verhogen.

Analisten hadden de verwachting van slechts 140.000 vaten per dag. Het mag duidelijk zijn dat OPEC+ waaronder Rusland de duurdere Amerikaanse schalie olieproducenten met prijsdumpingen uit de markt wil drukken.

De hele wereld staat nu op zijn kop. Het is nog wachten op tegenmaatregelen van alle landen. Het is ook nog mogelijk dat door onderhandelingen de soep wat minder heet gegeten gaat worden.

De grote lijnen zijn echter overduidelijk. De inflatie zal weer gaan stijgen, veel landen zullen met een recessie te maken gaan krijgen en uiteindelijk zullen veel landen de rente moeten verlagen en de geldpers weer moeten laten draaien. Allemaal ideaal voor goud en zilver maar dat was vandaag nog niet te merken.

De goud- en zilverprijs

Goud en met name zilver vandaag omlaag. Dat zou je kijkend naar een in de nabije toekomst weer hard stijgende inflatie en veel landen in recessie niet verwachten.

Dat zowel de dollar als de yields op Amerikaanse staatsobligaties vandaag hard dalen is ook al uitstekend voor goud en zilver. Dus vanwaar die daling van goud en zilver?

Een aantal speculanten zat in goud en zilver in de hoop dat daar ook importtarieven op van toepassing zouden zijn. Trump heeft echter voor goud en zilver een uitzondering gemaakt. Goud en zilver blijven zonder importtarieven.

Speculanten die puur vanwege mogelijke importtarieven in goud en zilver zaten stapten daarom vandaag teleurgesteld uit de markt. Ik zie dat als een zeer tijdelijk fenomeen. Het is waarschijnlijk na morgen al weer voorbij.

De huidige fundamenten zijn voor goud en zilver al uitstekend. Sinds gisteren zijn die fundamenten alleen maar beter geworden. Toenemende geopolitieke spanningen of misschien moet ik het gewoon ordinaire ruzies tussen landen noemen.

De inflatie zal fors gaan stijgen. Veel economieën waaronder die in de VS gaan richting een recessie en de Fed zal later dit jaar de geldpers weer moeten aanzetten.

Een dalende dollar is ook uitmuntend goed nieuws want het zal Amerikaanse beleggers (waar we al lang op zitten te wachten) richting goud, zilver en de aandelen van mijnen en zoekers doen bewegen.

Vandaag is even zuur maar die reden (zie hierboven) is bekend. In het grotere plaatje ziet het er voor goud, zilver en die aandelen van mijnen en zoekers uitstekend uit.

De AEX

De AEX is vandaag tot dik onder de steun bij 890 gedaald. Dat is niet best. De volgende steun ligt rond de 855. De kans is er dat men morgen tracht een herstelbeweging op te zetten. Het is dan letten op de 890 die nu weerstand is geworden.

Kijkend naar al die gewoon te hoge importheffingen en de gevolgen die ze gaan krijgen ben ik zeer negatief over de AEX. De enige vraag is dan nog wanneer de bodem gaat komen. Snel of pas rond oktober.

Zonder crash die nooit te voorspellen is verwacht ik pas in oktober. Want ik verwacht nog wel wat onderhandelingen en afgezwakte importtarieven die telkens wat hoop geven en verdere beursdalingen even kunnen uitstellen.

Die hogere inflatie en aanstaande recessies zullen er echter toch komen en beurzen tot het moment dat de Fed de geldpersen gaat aanzwengelen naar beneden blijven trekken.

 Vul uw e-mail adres in:

Direct (gratis) een mail bij een nieuwe weekverwachting en dagelijkse update. 

Mijn ETF en indextrackers transacties volgen: Prijzen en voordeelpakketten: Klik hier

Prijslijst goudmijnaandelen: Klik hier

Prijslijst zilvermijnaandelen: Klik hier

Bovenstaande is met zorg samengesteld. Informatie komt van betrouwbaar geachte bronnen of is al publiekelijk bekend geworden. Desondanks zijn fouten nooit uit te sluiten. Beursman BV is niet verantwoordelijk voor eventuele fouten. Verwachtingen zijn gebaseerd op basis van bepaalde aannames. Het is echter niet zo dat alle gedane verwachtingen ook daadwerkelijk gaan uitkomen. Beursman BV is niet verantwoordelijk voor het niet uitkomen van verwachtingen. Bovenstaande mag op geen enkele manier gezien worden als een aanbeveling om een financieel product of financieel instrument in de breedste zin te kopen of te verkopen. Bovenstaande mag niet gezien worden als een beleggingsadvies. De Algemene Voorwaarden van Beursman BV zoals vermeld op deze website zijn van toepassing.